Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:58 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - Agențiile de asigurări

ro

20 Aug, 2022 00:00 1490 Marime text

Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.


 
Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.

În ediția de astăzi vom vorbi despre agențiile de asigurare din Constanța anului 1924. O mulțime de reclame și-au găsit locul în paginile volumului semnat de Th. Ionescu și I. N. Duployen. Astfel că, în Constanța la acea vreme exista următoarele agenții de asigurare:
  • Abramovici & Birnbaum, strada Carol 46, actualul Bulevard Tomis
  • Asigurarea Românească Palatul Muncipal, Firma George I. Georgescu, actualul Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
  • Compania Orientală deTransp. strada D. A. Sturza 13, actuala stradă Revoluției din 1989
  • H. Mangoianu str. Traian 13, actuala stradă Traian
  • Naţionala str. Traian 13, actuala stradă Traian
  • Steaua Romăniei, strada Lascar Catargiu, actuala stradă Nicolae Titulescu
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii