Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 24 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică România 100. Dobrogea 140. Sărbătorind mozaicul etnic, cinstind memoria personalităţilor dobrogene

ro

23 Nov, 2018 00:00 4700 Marime text
Pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, data de 23 noiembrie va rămâne nemuritoare, fiind ziua în care autorităţile române au început preluarea oficială a administraţiei Dobrogei, ziua în care întreaga populaţie a Constanţei a sărbătorit feeric intrarea în posesiunea statului român.
 
Poate nicio sărbătoare mai mare decât Ziua Naţională a României n-ar trebui să fie trecută în calendarele dobrogenilor ca acest 23 noiembrie, moment consemnat şi de documentele aflate în Arhivele Statului Bucureşti, fond Ministerul de Interne.
 
Şi, la fel ca anul trecut, la fel ca acum 50 de ani, dar mai ales ca acum 140 de ani, sărbătoarea organizată de ZIUA de Constanţa, în 2018, sub titlul sugestiv „Etniile împreună pentru Dobrogea!” se va deschide, la ora 13, în prezenţa oficialităţilor constănţene, cu un Tedeum în Biserica Greacă „Metamorphosis“, urmat de imortalizarea momentului pe scările bisericii, într-o preţioasă fotografie ce va deveni una de colecţie.
 
Apoi, în acordurile Fanfarei RAJA, delegaţia de invitaţi se va îndrepta către Consiliul Judeţean Constanţa, unde, în holul de la intrarea în Prefectură, va fi vernisată expoziţia „Dobrogea - spaţiu multietnic. Păpuşi simbolice cu marcă identitară”, semnată de artistul plastic Elena Orbocea, secretar literar-artistic la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea.
 
La ora 14, evenimentul va fi deschis cu ceremonialul de introducere a drapelului de către studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, urmat de intonarea Imnului României de către Corala ortodoxă bărbătească „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Tenorul Iulian Bratu, solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, acompaniat de Orchestra de Cameră „Collegium Musicum Regina Maria” a Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria”, dirijor prof. Tănase Garciu, va intona Imnul Dobrogei, compus de regretatul compozitor Dumitru Lupu, pe versurile textierului Carmen Aldea Vlad.
 
Tema ediţiei din acest an a manifestării organizate de cotidianul ZIUA de Constanţa - „Etniile împreună pentru Dobrogea!” - a fost sugerată de profesorul Constantin Vitanos, reputat director al Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, şi este dedicată mozaicului etnic dobrogean. Astfel, reprezentanţii etniilor armeană, albaneză, bulgară, greacă, germană, a evreilor, ai etniei poloneze, ai ruşilor-lipoveni, ai celei tătare şi ai celei turce vor avea prilejul, în ordine alfabetică, să adreseze mesajul de preţuire pentru pământul ce le-a fost leagăn de-a lungul atâtor generaţii.
 
Vom respecta tradiţia decernării plachetei şi medaliei „Meritul Dobrogean”, însoţită anul acesta de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, cu care vor fi distinse 10 personalităţi ce şi-au pus amprenta asupra „modelului dobrogean“, prin contribuţia importantă la dezvoltarea şi consolidarea culturii dobrogene, în ţară şi în lume, iniţiativă unică în peisajul jurnalisticii locale. La definirea celor 10 propuneri am primit sprijin din partea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, a Arhiepiscopiei Tomisului, dar şi a colegelor de la „Adevărul”.
 
Cele 10 personalităţi din acest an, în ordine alfabetică, sunt: Vasile Canarache, Constantin Costăchescu, Ion Drugan, Mihai Irimia, Jean Ionescu, Garabet Kumbetlian, Horia Măcelariu, Mehmet Niyazi, preot Nicolae Paveliu și Simion Tavitian.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari