Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua în care Ioan Popişteanu ar fi împlinit 75 de ani!

ro

30 Jan, 2017 00:00 3847 Marime text
Azi, de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur, în comunitatea culturală din urbea tomitană ar fi trebuit să fie zi de sărbătoare, deoarece într-o zi de 30 ianuarie, în urmă cu 75 de ani, se năştea Ioan Popişteanu, prietenul scriitorilor.

Era mândru că văzuse lumina zilei într-o asemenea zi specială. Îi plăcea să puncteze, pentru a înlătura orice urmă de ambiguitate din partea interlocutorului: „Mă cheamă Ioan, nu Ion, de la Sfântul Ioan Gură de Aur“.
 
Slujitor al cuvintelor, strânse între filele cărţilor, profesorul Ioan Popişteanu, bibliolog, editor şi publicist, iubea mai presus de orice cărţile şi Biblioteca. Toată viaţa şi-a dedicat-o acestora. Timp de peste 40 de ani, şi-a dedicat viaţa Bibliotecii Universităţii „Ovidius“, pe care a îmbogăţit-o cu titluri valoroase, precum „Cazania lui Varlaam“„Noul Testament de la Bălgrad“, prima „Enciclopedie românească în trei volume“, mari enciclopedii ale lumii şi multe ediţii princeps cu autograf.
 
Dobrogeanul născut în satul Cârjelari din comuna tulceană Dorobanţu fusese repartizat după absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii „Ovidius”, în anul 1968, la Institutul Pedagogic din Constanţa, actuala Universitate „Ovidius“, preluând şi conducerea bibliotecii şi a editurii universitare, în calitate de director. Fondator şi director al editurii şi revistei „Ex Ponto“, prof. Ioan Popişteanu a fost prietenul scriitorilor dobrogeni, dar nu numai. A publicat, reeditat şi prefaţat volume scrise de: Radu GyrPericle Martinescu şi  Pavel Chihaia - Opera Omnia.
 
Ultima carte pe care şi-a pus semnătura, în calitate de coautor, a fost monografia „Universitatea «Ovidius» Constanţa - 50 de ani de existenţă“, scrisă împreună cu Constanţa Călinescu.
 
În afară de carte, profesorul Ioan Popişteanu a mai avut şi alte pasiuni - sportul, fiind campion naţional universitar la caiac dublu şi vicepreşedinte al Clubului de Yachting Constanţa.
 
Pe 30 ianuarie 2012, Ioan Popişteanu şi-a sărbătorit ultima zi de naştere în cea de-a doua casă a sa, Biblioteca Universitară. Peste vreo trei luni, într-o zi de 18 aprilie, avea să părăsească definitiv această lume. Inima sa cedase. Cei care l-au cunoscut au spus că Ioan Popişteanu nu putea să conceapă viaţa departe de cea de-a doua casă a sa, Biblioteca Universitară care acum îi poartă numele. Bibliotecarii îi simt lipsa şi acum lui Ioan Popişteanu, cel care le-a fost ca un părinte.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii