Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry Foști camarazi de închisoare, manifestând împotriva comunismului, la Los Angeles

ro

22 Jan, 2020 00:00 1539 Marime text

Cartea lui George Sarry „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate” este o mărturie impresionantă a unei biografii pline de suferințe și sacrificii, pe care autorul însă le-a lăsat în urmă cu înțelepciune și pe care le rememorează, decenii mai târziu, cu modestie și seninătate, conștient că viața i-a adus în final și motive de bucurie și recunoștință.

 

 

Născut în 1928, la Constanța, George Sarry este nepotul de frate al lui Constantin N. Sarry, proprietarul celei mai longevive publicații apărute în urbea de la malul mării,Dobrogea jună”,aflată în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.

Eliberat din temnițele comuniste, după 11 ani de teroare, Sarry imigrează în Canada, unde trăiește și azi, înconjurat de minunata sa familie. Textul din care cităm mai jos ilustrează mișcarea de protest organizată de românii din Los Angeles, cu doi ani înainte de căderea regimului comunist, în fața postului de televiziune CBC.

 

„În 1987 am fost invitați la Los Angeles, la un coleg de-al meu, cu care am stat la închisoarea Pitești. Cu câțiva ani înainte, locuise la New York, de unde venise cu familia lui să ne vadă. Acum era rândul nostru să mergem la ei. Ne-am hotărât să mergem de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou, să fim cu toții împreună. La aeroport am fost primiți de colegul meu împreună cu soția lui și încă trei colegi de închisoare, doi dintre ei preoți. Am petrecut Crăciunul în jurul unei mese unde eram peste douăzeci de persoane, toți români. Românii din Los Angeles organizau în acele zile o manifestație împotriva regimului comunist din România condus de președintele Ceaușescu. Ca să aibă mai mare efect, manifestația a avut loc în fața clădirii postului de radio și televiziune CBS.
 
Era cu o zi înainte de această manifestație, iar eu l-am ajutat pe colegul meu să confecționeze pancarte pe care am scris, exprimându-ne furia și împotrivirea noastră la regimul comunist. Soția colegului meu împreună cu alte femei au cusut drapele românești, trei culori din materialul cumpărat cu câteva zile înainte. În ziua stabilită pentru manifestație, ne-am adunat câteva sute de români. Mulți dintre ei veniseră cu pancartele lor. A fost o manifestație pașnică și bine organizată. Poliția care era prezentă nu a avut treabă cu noi. Dintre românii care au luat parte, au fost câțiva care au vorbit mulțimii.

DESCARCĂ GRATUIT VOLUMUL ÎN FORMAT PDF!

 

Seara, la ora știrilor la televiziune, s-a arătat manifestația românilor din Los Angeles împotriva lui Ceaușescu și a regimului de teroare comunistă din România. Ăsta era și scopul plasării în fața clădirii postului de televiziune CBS. Mesajul fusese transmis. Și pentru că eram aici la Los Angeles, am fost să vizităm Walt Disney care este unul din locurile pe care oricine ar dori să le viziteze în viață. Pe două ianuarie ne-am luat rămas bun de la colegii mei de închisoare, neștiind când va scăpa România de regimul comunist. Am păstrat corespondența cu ei până în ziua de astăzi și mai vorbim din când în când la telefon.”

  

#citește mai departe în „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry 

#„Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”

#Autor George Sarry


Dacă în urmă cu 122 de ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Sursa foto: Ilustrație din „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry
 
Citește și:
 
#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry: Eroinele de la Pitești

#DobrogeaDigitală: „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate“, de George Sarry

George Sarry, amintiri din libertate „Regimul comunist a schimbat omul, a făcut din țara noastră un stat polițienesc, în care unul supraveghează pe celălalt“

 



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari