Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună Localuri publice, teatre și cinematografe - închise în zilele de post

ro

15 May, 2020 00:00 3388 Marime text

Ziarul Dobrogea Jună, apărut în Constanța, timp de patru decenii, și condus de marele jurnalist Constantin N. Sarry, a fost cea mai semnificativă publicație a provinciei dintre Dunăre și Mare.
  
Răsfoind cele câteva numere aflate în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, avem ocazia reconstituirii atmosferei din prima jumătate a secolului trecut, dintr-o serie de articole care sunt azi documente-martor ale unei epoci devenită istorie.


Astfel, în numărul  61, anul XVIII, din 16 martie 1924, la rubrica „Informații”, sunt consemnate știri „calde”, menite să pună la curent publicul cititor cu fapte și evenimente de interes general, local sau național.
 

„Duminică dimineața va sosi în localitate A.S.R.Principele Carol, care, în calitate de președinte de onoare a Yacht-Clubului Român, va asista la adunarea generală a membrilor, ce va avea loc în localul Comandamentului Diviziei de Mare.
*
Tratativele româno-bulgare s’au întrerupt. Delegații vecini au plecat la Sofia spre a cere noui instrucțiuni asupra sumei de 500 milioane pretinsă de guvernul român ca despăgubiri – condiție pentru ridicarea sechestrelor puse pe averile supușilor bulgari din țară.

 

  DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Suntem informați că numeroase vase mici cari navigau pe Marea Neagră, au avut de suferit serioase avarii de pe urma furtunei, fiind nevoite să se refugieze în porturile cele mai apropiate.
*
Comisiunea însărcinată cu examinarea actelor demobilizaților din orașul Silistra, fiind pe cale de a-și încheia lucrările, după cel mult zece zile, va începe împroprietărirea celor găsiți cu actele în regulă.
Ceeace a întârziat începerea acestor operațiuni, a fost faptul că s’a așteptat ca toți solicitatorii să-și complecteze actele, pentruca împroprietărirea să se facă de odată.

*
În urma unui ordin al Sf.Sinod, toate localurile publice, cinematografe, teatre etc au fost eri închise, ca fiind prima Vinere din post.
 
*
Comandantul Diviziei IX-a, a modificat dispozițiunile anterioare, luate pentru depunerea jurământului recruților contingentului 1924, hotărând ca solemnitatea să aibă loc, Duminică 23 Martie, orele 10 a.m., în piața „Ovidiu”, unde se vor aduna toate corpurile de trupă din garnizoană.
După amiaza aceleași zile, la orele 10 va avea loc un festival artistic la Casa ostășească „Principele Carol” în curtea reg.13 artilerie, unde se vor reprezenta pe lângă alte producțiuni artistice și proecții cinematografice și revista patriotică „A noastră e Victoria”, scrisă și regizată de colaboratorul nostru Dem.Alecu.
Vor lua parte și capii autorităților civile, precum și reprezentanții presei locale.”
 

#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 61, anul XVIII, din 16 martie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. 
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 

Sursa foto: „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“



Citește și:
 

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Examene de angajare, la Prefectura județului Constanța – oare erau „pe bune”?

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Incidente” cu pumni, în Parlamentul României
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”  
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari