Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:44 08 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună Examene de angajare, la Prefectura județului Constanța – oare erau „pe bune”?

ro

05 May, 2020 00:00 2271 Marime text


Ziarul Dobrogea Jună, înființat și condus, între anii 1904-1944, de către prestigiosul jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat în paginile sale devenirea Dobrogei moderne, cu cele mai de seamă evenimente politice, economice sau culturale.
 
Printre exemplarele prezente în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, regăsim și  numărul 165, anul XXII, apărut în 30 iulie 1926, din cuprinsul căruia reproducem un anunț ce popularizeaza examenul organizat de Prefectura Constanța pentru recrutarea unor funcționari publici. Ne întrebăm, cu naturală curiozitate: Oare examenele, pe vremea aceea, erau „pe bune”? Oricum, e interesant de aflat cum se desfășura un astfel de concurs în urmă cu aproape un secol, ce acte se solicitau la dosar sau ce materii formau obiectul probelor de examen.

„Noi, Prefectul jud. Constanța, pe baza ordinului Ministerului de Interne No. 10198 din 19 Iulie 1926, aducem la cunoștința generală că pe ziua de 10 August 1926 se va ține la prefectura județului Constanța un nou examen pentru ocuparea primului grad al funcțiunilor administrative exterioare ale Ministerului de Interne (notari, secretari, arhivari și secretari ajutori de la Ad-țiile de plasă, serviciile de Stat ale prefecturei etc) serviciul județean al prefecturei de județ, poliției, serviciilor comunale, urbane și rurale…

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Pentru a fi admiși la acest examen, candidații (bărbați sau femei) trebue să aibă vârsta de 18 ani împliniți și să fie absolvenți a cel puțin 4 clase gimnaziale…
Se vor putea prezenta la examen și absolvenții numai a cursului primar, cari vor putea fi numiți în lipsă de candidați cu studii, în condițiunile prevăzute de art.122 din regulamentul pentru aplicarea legei Statutului funcționarilor publici.
Cererile pentru înscriere se vor adresa prefecturei județului până în seara zilei de 15 August a.c. și vor fi însoțite de actul de naștere și certificatul studiilor ce candidatul posedă.
Persoanele care au depus deja la prefectură cereri de înscrieri urmează să depue aceste acte.
Examenul va consta din două probe: una scrisă și alta orală.
Materiile ce vor forma obiectul probei scrise și orale sunt:

  1. Cunoștințe generale asupra istoriei Românilor;

  2.  Cunoștințe generale asupra geografiei României, din punct de vedere al împărțirei ministrative;

  3. Cunoștințe elementare de contabilitate;

  4. Noțiuni de aritmetică.

Comisiunea examinatoare se va compune din prefectul județului Constanța ca președinte, subprefectul județului și un delegat al primăriei orașului de reședință al județului ca membrii.
 
D.Prefect, M.Mironescu”

 
#citește mai departe în Dobrogea Jună, nr. 165, anul XXII, din 30 iulie 1926
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteți parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Sursa foto: captura youtube/arhiva TVR


Citește și:

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Destituiți din învățământ, dacă nu reiau cursurile

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Întinse măsuri” de împiedicare a epidemiilor

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Sfatul Negustoresc” și izbânzile sale

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: O analiză a salariilor muncitorilor industriași

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură” 

Comentarii
Cele mai recente postari