Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:08 10 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

ro

28 Dec, 2019 00:00 2852 Marime text

În ziarul Dobrogea Jună, cea mai longevivă publicaţie a provinciei dintre Dunăre şi Mare, au fost reflectate de-a lungul a patru decenii (între anii 1904-1944) toate evenimentele ce au marcat devenirea Dobrogei, dar şi faptul cotidian, consemnat cu pasiune, implicare şi, pe alocuri, cu umor, de către jurnaliştii conduşi de Constantin N.Sarry, din care putem recrea atmosfera şi societatea din urmă cu aproape un veac.

Un articol din nr. 61, anul XVIII, apărut în 16 martie 1924, disponibil în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, ne ajută, de pildă, să ne facem o imagine asupra situaţiei comerţului (mai mult sau mai puţin speculativ) cu peştele prins în arealul Deltei Dunării.
 
„În cronica Tulcei apărută în ziarul nostru No.39 din 20 Februarie crt, am arătat că peştele de valoare, prins în bălţile din Delta Dunării, se expediază în diferite localităţi, încăpând pe mâna speculanţilor. Spre a ilustra cu fapte afirmaţiunea noastră, precizăm:


În ziua de 15 Ianuarie a.c., a sosit de la Chişinău un transport de 31 de lăzi cu peşte de valoare, circa 6000 kgr, reexpediat din Galaţi în vagonul No.115139, cu foaia de trăsură No.2156, de către un anume Rozberg (!?) pe adresa comerciantului Iosef Maier.
Prefectura de poliţie, prinzând de veste şi bănuind că această marfă nu poate fi decât dela Stat… a dispus confiscarea peştelui spre a-l pune în vânzare cu preţ maximal.
 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!Dar…slujba e scurtă, iar viaţa lungă şi grea.
Marfa a stat 4 zile confiscată la Comisariatul pieţei şi apoi liberată din ordin superior comerciantului I.Maier şi vândută de acesta cu 60-70 lei kgr. Ciortan şi cu 85-100 lei kgr. şalău.


Dar faptele nu se mărginesc aci.
Pe la începutul lunei Februarie, un cunoscut milionar din Tulcea, de meserie pescar, însoţit de un căpitan de remorcher din acelea pe cari Statul le întrebuinţează la transporturi de peşte, au adus şi vândut la Chişinău 54 kgr.icre negre.După efectuarea vânzării, au tras un chef straşnic…
Întrebăm organele superioare ale Direcţiei Pescăriilor, ce cred despre aceste fapte, iar dacă mai doresc precizări, le stăm la dispoziţie.”
   
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 61, anul XVIII, din 16 martie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“ 

 

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”

#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
 

Comentarii
Cele mai recente postari