Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:45 31 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună Cu ce se mai ocupa poliția din Tulcea

ro

29 Apr, 2020 00:00 2261 Marime text


Dobrogea Jună, ziar condus, timp de patru decenii, de către talentatul jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat, între anii 1904-1944, evenimentele marcante ale devenirii Dobrogei moderne.


La curent cu tot ce se întâmpla în domeniul politic, economic sau social, ziarul alcătuia cronici ale diverselor zone din Dobrogea, trecând în revistă evenimentele care ieșeau din cotidian, căci și ieri, ca și azi, apetența pentru senzațional a publicului cititor trebuia hrănită în fiecare zi.
Din numărul 217, anul XVIII, apărut în 23 septembrie 1924, reproducem un articol apărut la rubrica „Cronica Tulcei”, în care descoperim, dincolo de savoarea limbajului ziaristic de la început de secol XX,  tipul de activități desfășurate de către poliție la vremea respectivă, precum și cele mai comune reclamații din partea cetățenilor dobrogeni.
 

- Curtea cu jurați din localitate a condamnat la 5 ani recluziune pe Artim Nichita Costencu, acuzat de crimă cu omor.
- Milina Simionov din acest oraș, a reclamat poliției pe Slave Ogneanof cu care având în parte semănat porumb, acesta a ridicat întreaga recoltă, fără a lăsa sus-numitei femei partea ce i se cuvenea.
- Un început de incendiu s’a declarat la proprietatea locuitorului Anton Mihailov din localitate, care datorită ajutoarelor date la timp, a fost localizat fără a fi produs pagube. Focul a luat naștere dela mașina atelierului de dărăcit lână.
- Femeea Dona Sava Colisnicencov din localitate, a reclamat poliției că necunoscuți i-au furat din curte o căruță dobrogeană.
- Brutarul Iordan Nicolaevici a reclamat poliției că de către necunoscuți i s’a spart geamul dela ghereta de pâine din str.Ștefan cel Mare, de unde i s’au furat 40 kgr. pâine de calitatea I.
- Gh.Chirică a reclamat pe soția sa care a părăsit domiciliul conjugal, luînd cu sine toate obiectele casnice.
- Fetița Mina Cialicov a încercat să se sinucidă, aruncându-se în Dunăre, din cauză că a fost bătută de mama sa. Fiind salvată la timp, ea a fost condusă la poliție.

 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 217, anul XVIII, din 23 septembrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanta
 
Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Lărmălaie” de căruțași și mirosuri pestilențiale, în centrul orașului


#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Eliberat, după ce fusese arestat pentru trădare şi crimă împotriva Siguranţei Statului

#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Tentativa de crimă din strada Cuza Vodă
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele şcolare

 

Comentarii
Cele mai recente postari