Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Tentativa de crimă din strada Cuza Vodă

ro

18 Feb, 2020 00:00 88231 Marime text

Dobrogea Jună este cea mai importantă și longevivă publicație apărută la Constanța, care a reflectat, timp de patru decenii, evenimentele provinciei dintre Dunăre și Marea Neagră, reprezentând un precursor al presei moderne dobrogene.





Aflat sub patronajul marelui jurnalist Constantin N. Sarry, ziarul a reflectat în paginile sale oamenii și evenimentele ce au marcat acest colț de țară în prima jumătate a veacului trecut, iar numerele aflate în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța ne prilejuiesc reconectarea cu istoria orașului nostru, cu preocupările sale, cu atmosfera din primele decenii ale secolului XX și apetența dintotdeauna pentru senzațional.

Astfel, în numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924, descoperim un articol prezentând tentativa de crimă dintr-o cârciumă constănțeană.


„Muncitorii Ilie Bărbat, Nicolae Brunete și Dan Maria, de fel din Anadolchioi după ce au terminat aseară munca în oborul de cereale, s’au dus la cârciuma lui C.Georgescu din str.Cuza Vodă No.112 ca să-și împartă banii, cerând și o sticlă cu vin. Cârciumarul a dat și el o sticlă și profitând de un moment de neatenție din partea muncitorilor, a furat din buzunarul lui Bărbat un ceas de aur.


Tovarășii lui Bărbat au observat furtul, dar au tăcut din gură, crezând că Georgescu face o glumă.
La plecare, Bărbat observă lipsa ceasului pe care-l reclamă dela cârciumar; acesta însă neagă faptul și începe să înjure pe păgubaș.


DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!


Atunci se încinge o bătaie între muncitori de o parte și cârciumar, soția și fiul său de alta.Cârciumarul și fiul său Ionel erau înarmați cu cuțite, iar nevasta cârciumarului cu un revolver de care făcând uz, a rănit în mai multe părți pe Dan Marin.
Trecând în acel moment pe acolo cetățeanul Nae Căzănișteanu și văzând despre ce e vorba, a sărit între criminali și victimă, pe care a scăpat-o dela o moarte sigură.


Norocul cel mare a fost că gloanțele din revolverul nevestei cârciumarului se isprăviseră, căci altfel am fi avut de înregistrat o întreită crimă.
Criminalii au fost conduși la poliție, iar victima la spital unde a fost pansată.”


#citește mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteți parcurge accesând Biblioteca Digitală. https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/categorie/alte-publicatii-6.html

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursă foto:  Arhiva ZIUA de Constanța


Citește și:
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele școlare

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunțată Episcopiei din Constanța

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele și mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente românești a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari