Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Eliberat, după ce fusese arestat pentru trădare şi crimă împotriva Siguranţei Statului

ro

13 Feb, 2020 00:00 2979 Marime text

Din paginile ziarul „Dobrogea Jună“ - publicaţia apărută timp de patru decenii, sub patronajul marelui jurnalist Constantin N. Sarry avem ocazia reconstituirii istoriei tinerei provincii româneşti, a atmosferei din Constanţa veche, cu oamenii şi evenimentele ce au marcat prima jumătate a secolului XX.



Numărul 241, anul XVIII, apărut în 21 octombrie 1924 şi aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, prezintă situaţia lui Ivan Ogneanof, un caz intens mediatizat în presa vremii. După ce a făcut avere în timpul ocupaţiei din Primul Război Mondial, Ogneanof a înfiinţat un comitet de acţiune, cerând alipirea Dobrogei la Bulgaria, prin manifestări publice şi organizarea unor congrese internaţionale


Nevoit să părăsească oraşul Constanţa, a fugit la Sofia, unde şi-a continuat operaţiunile de discreditare a administraţiei româneşti în Dobrogea. Când s-a întors pentru scurt timp în oraşul de la malul mării, cu intenţia de a-şi scoate averea de sub sechestru, a fost arestat. În articolul citat mai jos, jurnalistul îşi exprimă indignarea şi nedumerirea faţă de eliberarea faimosului „revoluţionar” bulgar.


O profundă impresie a produs în oraş ştirea după care faimosul Ogneanof, înapoiat acum câteva luni din Bulgaria şi arestat din ordinul justiţiei militare, a fost pus în libertate încă din ziua de 15 Octombrie şi stă ascuns până acum în casă, de ruşinea faptei pe care a săvârşit-o şi de frica populaţiunei locale, care trecea prin mizeriile şi frigurile războiului, atunci când el, Ogneanof, soldat şi  cetăţean român, cu o avere de zeci de milioane în pământuri şi case, făcute sub stăpânirea românească, s’a dedat în timpul războiului trădărei şi crimei împotriva Siguranţei Statului, editând volume scrise în toate limbile şi organizând meetinguri şi congrese, pentru a dovedi străinătăţei că populaţiunea din Dobrogea cere să rămână sub stăpânirea bulgară.
 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 
Populaţiunea constănţeană este cu atât mai nedumerită, cu cât eliberarea din închisoare a lui Ogneanof s’a produs înainte ca instrucţia să se fi terminat  - şi mai ales înainte de a se fi luat declaraţiunile celor mai principali martori, cari deţin documente sdrobitoare împotriva sa.
În cazul acesta, fie-care cetăţean se întreabă: Pentruce a mai fost arestat Ogneanof câte-va luni, dacă nu este vinovat?
Și dacă nu putea fi arestat decât vinovat fiind, pentruce a fost eliberat, înainte de a fi fost judecat şi chiar înainte de a se fi terminat instrucţia?


#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924 
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/categorie/alte-publicatii-6.html

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Sursă foto:  Tomi - Constanţa“, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu 

Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele şcolare

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele şi mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente româneşti a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari