Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:07 22 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Audiență la ministru, urmată de „un supeu la Capșa”

ro

10 Feb, 2021 00:00 1508 Marime text


Cele două mandate de prefect al județului Constanța ale inimosului Scarlat Vârnav, din primul deceniu al secolului XX, s-au încheiat cu importante realizări pentru orașul de la malul mării.

Nu mai puțin de 117 școli, 42 de biserici, și două spitale au fost contruite sub administrația inginerului moldovean, pe care Constanța a avut norocul să-l aibă în frunte.

De asemenea, el a inițiat construirea Cazinoului, a Palatului Administrativ, a Palatului de Justiție, precum și a primei artere moderne din Constanța, bulevardul „Elisabeta”.

Pentru Vârnav, nimic nu era imposibil, dovadă stau „delegațiunile” pe care le însoțea la București, pentru repetate audiențe la miniștrii de resort, întru rezolvarea „mai degrabă” a chestiunilor arzătoare ale județului.

O astfel de incursiune în capitală, la Ministerul Domeniilor, a avut loc în primăvara anului 1909, pentru a aduce la cunoștința ministrului „neajunsurile şi încurcăturile ce s-au făcut proprietarilor rurali” din Dobrogea.

Vizita delegației, fermitatea prefectului și succesul elocinței sale sunt consemnate în ziarul „Dobrogea Jună” V, Nr. 7, din 5 martie 1909, antologat în volumul  Dobrogea Jună. Caleidoscop:
 

„La orele 6 seara, din aceiaşi zi, delegaţiunea a fost primită în audienţă de d. Anton Carp, ministru al Domeniilor.
Se afla faţă şi d. secretar general, iar mai tîrziu a fost chemat şi d. Zamfirol, şeful secţiunei domeniale din Dobrogea. Timp de o jumătate de oră, d. Vârnav, cu o francheţă şi o asprime care a uimit Delegaţiunea, a arătat toate neajunsurile şi încurcăturile ce s-au făcut proprietarilor rurali din această provincie.
După un detaliat istoric al împroprietăririlor, d. Prefect a arătat provenienţa loturilor pe nume fictive şi a demonstrat nedreptatea şi ilegalitatea deposedărilor, care, dacă n-au produs turburări şi răscoale, aceasta se datoreşte sfaturilor d-sale şi angajamentelor ce a luat faţă de populaţiune.
D. ministru, vădit convins, a asigurat delegaţiunea că va convoca de îndată un consiliu de advocaţi, la ale cărui lucrări va lua parte şi d. Vârnav, care să stabilească o soluţiune legală, dreaptă şi împăciuitoare în această chestiune, înainte de toamnă.
D. ministru a promis de asemenea delegaţiunei că se va permite păşunatul vitelor prin mcşelicuri şi că din pămînturile disponibile ale statului va lua măsuri să se mărească islazurile comunale.
Audienţa a durat mai bine de o oră şi delegaţiunea s-a retras foarte satisfăcută.
D. Prefect a oferit Delegaţiunei un supeu la Capşa.”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto : imagoromaniae.ro

Citește și:

#DobrogeaDigitală: Scarlat Vârnav „a făcut pentru şcoala şi biserica din judeţ cât n'au făcut toţi ceilalţi prefecţi la un loc”

#Dobrogea Digitală: „Aceste două capitale ale Dobrogei par a fi aşezate la două extremităţi opuse ale Europei”

#DobrogeaDigitală: „Nu e oraş dobrogean care să nu-şi aibă istoria lui osebită”

Comentarii
Cele mai recente postari