Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:39 13 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Armeni din România“ - volumul III, autor Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

ro

05 Dec, 2019 00:00 1429 Marime text

Fervent publicist, autor al mai multor cărți dedicate etniei pe care cu onoare o reprezintă, Simion Tavitian continuă în cel de-al treilea volum „Armeni din România” impresionanta suită de biografii ale unor personalități cu destine care trec dincolo de moarte.
 

 
Trilogia deosebit de apreciată - care la ora actuală mai poate fi accesată doar în biblioteci publice – s-a aflat în atenția cotidianului ZIUA de Constanța printre lucrările rare ce merită un „raft” în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. 

Reamintim că în 2006 apărea primul volum „Armeni de seamă din România”, iar un an mai târziu, cel de-al doilea - „Armeni din România”. 

În cele două volume anterioare sunt creionate cu onestitate, dar și cu vădită mândrie de către autor, el însuși armean, portretele a peste 200 de personalități și familii de seamă din 37 de localități din România, unde s-au format lăcașuri de cult armenesc în jurul cărora, firește, s-a dezvoltat și a viețuit, cât a permis istoria, comunitatea armenească.
 
Informațiile istorico-biografice sunt mixate cu evocări ale unor terți și, după caz, cu fragmente de interviuri. Nu avem de a face cu un „dicționar”, ci cu o veritabilă monografie deghizată în dicționar. Contribuția spirituală, științifică, politică a armenilor la patrimoniul românesc este masivă, iar tomurile lui Simion Tavitian oferă mai mult decât o „bază de date” în domeniu. Travaliul său merită recunoștința noastră.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


În cuvântul de deschidere a celui de-al treilea volum, autorul mărturisește:
 

„Sunt conștient că în cele trei volume nu am reușit să adun pe toți cei care au contribuit sau contribuie la afirmarea comunității noastre. Așa cum scria în postfața la volumul «Figuri de armeni din România» de Bogdan Căuș (1997), președintele Uniunii Armenilor din România, senatorul Varujan Vosganian: «Armenii s-au așezat pe pământul românesc acum o  mie de ani. Au împodobit pământul noii patrii cu mânăstiri, catedrale și biserici.
 
Au sporit înțelepciunea oamenilor cu școlile, cu tiparnițele și lăcașurile lor de cultură. Au adus din ținuturile de baștină mirosul exotic al mirodeniilor și aurul prietenos al cafelei. Au bătătorit drumuri, iar la încrucișările lor au întemeiat târguri. Au trăit năvalnic sau discret, cu ochii lor mari, negri și melancolici, s-au perindat pe lume și s-au adăugat străbunilor după legile lor creștine și după legile cele mai noi pe care au înțeles să le respecte. Au fost cetățeni cuviincioși și apărători ai noii lor patrii.
În această carte sunt amintite numele unora dintre acei armeni, originari din România, al căror destin a continuat după moarte.
 
Cărturari, artiști, savanți, ieromonahi și oameni politici. Ei nu pot fi înțeleși altfel decât pornind de la taina botezului și semnul sângelui lor armenesc. Cum nu pot fi închipuiți altfel decât reprezentanți ai culturii române. Să lăudăm truda grămăticului care i-a pomenit în această carte și să ne plecăm smeriți în fala numelui lor».
 
Sunt ferm convins că noi și noi îndrăgostiți de istoria și civilizația armenilor se vor apleca în cercetarea uriașului tezaur de documente aflate în arhive, instituții, familii particulare, pentru a da la iveală figuri de armeni care s-au remarcat în varii domenii de activitate”.

 
Descoperă şi alte cărţi semnate de Simion Tavitian disponibile în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa!
 
„Cronica dobrogeană”, de Simion Tavitian

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

„Meridianul Phoenix. Jurnal de călătorie”, de Simion Tavitian

„Armeni de seamă din România”. Volumul I
 
„Armeni din România”. Volumul II

Citeşte şi:
 
Simion Tavitian scriitor, cărturar armean din Basarabia

#DobrogeaDigitală Simion Tavitian, profesionalism şi discreţie, mereu în slujba Dobrogei

 
 
Comentarii
Cele mai recente postari