Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian „Abgar Baltazar a fost unul din primii și cei mai de seamă cronicari de artă plastică”

ro

28 Jan, 2020 00:00 2613 Marime text

Departe de a fi considerate un catalog sau nici măcar dicționare, cele trei volume intitulate Armeni de seamă din România
alcătuite de publicistul Simion Tavitian, constituie o veritabilă panoramă a figurilor reprezentative pe care etnia armenilor le-a dat culturii și civilizației românești.





Cel care deschide primul volum al ciclului „Armeni de seamă din România” este Abgar Baltazar (n. 26 februarie 1880, București – d. 26 septembrie 1909, București), pictor, critic de artă, eseist, grafician, muralist, decorator de teatru, ceramist, ilustrator de carte și creator de afișe și de costume român, reprezentant de seamă al stilului Art Nouveau în România.


„Născut la București, Baltazar învață la Școala Comunală Caimata, urmează cursul secundar la Gimnaziul Cantemir Vodă, trece apoi la Școala superioară de Arte-frumoase, pe care o termină făcând studii foarte serioase. Nu neglijează studiile liceale, pe care le urmează în particular, apoi pasionându-se de arta veche bisericească, își dezvoltă cultura în această direcție, dând dovezi de vădită erudiție în operele și scrierile sale. O frumoasă cultură generală împodobește talentul înnăscut al acestui valoros artist. Viața sa se scurge în muncă și în ambianța intelectuală a Capitalei; e una din figurile proeminente ale tineretului.
Cercetează serios arta trecutului, studiază pe modernii din apus și în afară de încercările sale originale în meșteșugul pictoricesc, contribuie, cu eseuri și cronici la promovarea vieții artistice.
Opera sa picturală este cantitativ mică, deoarece moare tânăr după prima sa expoziție.


În afară de muzeele Simu și Toma Stelian, se pot vedea câteva picturi interesante în colecțiile particulare (Dr. Severeanu, Lazăr Munteanu, Al. Râșcanu, Onic Zambaccian, Paucker, Finkels, la fratele pictorului etc.).
Lucrări de ale lui Baltazar au ajuns și la Paris unde se găsesc câteva panouri decorative în colecția d-lui Dr. Dieulafoy. (...)


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!


Dar ceea ce e excepțional la acest artist și rămâne până astăzi unic în plastica noastră, este talentul său specific pentru arta decorativă. Aci vorbește și rasa. În arta lui Baltazar, are ecou tradiția meșterilor anonimi, care ne-au lăsat acele minunate frize decorative ale bisericilor din Armenia; din compozițiile decorative ale lui Baltazar se desprinde sentimentul și ingeniozitatea grafică pe care o aveau artiștii de altă dată din rasa sa, care au lucrat acele frumoase inscripțiuni și anluminuri; sentimentul de colorare, subtilitățile arabescurilor, suavitatea nuanțelor le avea în sânge, că doar de secole Armenii se îndeletniceau cu arta aplicată la covoare, scoarțe și țesături.(...)


Abgar Baltazar a fost unul din primii și cei mai de seamă cronicari de artă plastică, care au ridicat nivelul scrierilor de artă, păstrând terenul obiectiv al condițiunilor și calităților de creație, împărtășind cititorului păreri susținute întotdeauna ca argumente tehnice și estetice”.



#citește mai departe în carteaArmeni de seamă din România
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală „Armeni sub cupola Academiei Române“, de Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian: Henri V. Kehiaian și Gheorghe Assaky, doi iluștri academicieni de sorginte armeană

#DobrogeaDigitală - „Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian: Scriitorul Arșavir Acterian descrie personalitatea contradictorie a lui „Zambacu”


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari