Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930) Cândva, serbarea de sfârșit de an a mirciștilor era găzduită de Cazinou

ro

19 May, 2020 00:00 3523 Marime text
  • 9 octombrie 1929, ziua în care s-au suspendat cursurile, din cauza unui doliu național
  • Ziua de 10 mai era sărbătorită cu mare fast
În primul său an școlar, 1896 – 1897, gimnaziul cuprindea clasele I şi a II-a ale ciclului inferior, avându-l ca director pe profesorul de matematică Demetru Rădulescu.
Pe fondul mișcării culturale tot mai susținute de la începutul secolului XX şi din inițiativa directorului de atunci al instituției – Virgil Andronescu – la 1901 gimnaziul primește numele „Mircea cel Bătrân”.
Oglindă fidelă a celor doi ani școlari pe care îi reflectă în cele peste 182 de pagini, în vremea când director era Gheorghe Coriolan, Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930)


abundă în tabele cu elevi promovați, elevi premiați, dar și elevi corijenți ori repetenți, intercalate cu frânturi din activitățile anuale desfășurate de mirciști, multe dintre ele chiar la inițiativa celor din bănci.


Astăzi vă oferim spre lectură un text intitulat „Cronica anului școlar 1929-1930”.
 

„1. Solemnitatea deschiderii anului școlar 1929-1930 a avut loc Luni 16 Septembrie 1929, ora 9 a.m. Serviciul religios a fost oficiat de Preot Const. Popescu, profesor.
2. Mercuri 2 Oct. 1929, s' a ţinut consiliu şcolar. S' a discutat în jurul diferitelor prevederi ale noului regulament şcolar.
3. Mercuri 9 Oct., cursurile s'au suspendat fiind doliu naţional, cu prilejul morţii înaltului Regent a. Buzdugan.
4. Mercuri 23 Octombrie, ora ultimă, elevii au fost adunaţi în sala de gimnastică, pentru comemorarea luptelor ce au avut Ioc la Predeal în anul 1916. Cuvântarea ocazională a fost ţinută de d-l ar. Someşanu, profesor de istorie. În urmă s'a făcut o colectă pentru fondul ridicării unui monument în amintirea luptelor dela Predeal, strângându-se în total suma de lei 1830.
5. Ziua Sf. Andrei (30 Noembrie), patronul şcoalei, fiind a 33-a aniversare dela înfiinţarea gimnaziului (1896), a fost sărbătorită în localul nou al liceului printr' o serbare şcolară, precedată de slujba religioasă, oficiată de
preot l. Roșculeţ, profesor de religie. A urmat imnul regal, apoi conferinţa despre misiunea Apostolului Andrei, ţinută de d-l M. Papastopol, profesor de istorie. Au urmat coruri sub conducerea d-lui Al. Nicolescu, maestru de muzică, şi diverse recitări de poezii de elevi. Serbarea s'a încheiat cu marşul liceului, de d-l l. N. Morozow, cântat de elevi ai şcoalei. Au asistat profesori, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice.
6. ln ziua de 1 Decembrie, s' a ţinut o serbare cu caracter naţional pentru aniversarea adunării dela Alba lu!ia din 1918 şi proclamarea unirii Ardealului cu vechea ţară. La serbarea organizată de societatea «Astra Dobrogeană», cuvântarea ocazională s'a ţinut de d-l ar. Someşanu, profesor la liceu.
7. Duminică 12 Ianuarie 1930, ora 10, au fost convocaţi pe clase părinţii elevilor. Domnii diriginţi au comunicat situaţia elevilor pe trimestrul I-iu şi au avut discuţiuni pedagogice cu părinţii.
8. Vineri 24 Ianuarie, s'a sărbătorit Unirea Ţărilor Române. Cuvântarea de comemorare a fost tinută de d-l P. Caragea, profesor de l. română. Au urmat coruri şi recitări.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


9. Sâmbătă 10 Mai, ora 4 p. m.1 în sala de gimnastică a noului local, a avut loc serbarea şcolară pentru comemorarea săvârsirii Unitătii Nationale. S'a ținut cuvântarea comemorativă de directorul liceului; au urmat coruri, recitări de poezii. Dimineaţa după Te-Deum-ul dela Episcopie, a avut loc defilarea elevilor şcoalei sub conducerea d-lui N. Constantinescu-Pană, maestru de educaţie fizică.

10. Joi, 29 Mai, ziua !nălţării, a fost sărbătorirea Eroilor Neamului. După serviciul religios din piaţa «Ovidiu», elevii şcoalei au luat parte la procesiunea la cimitirul «Eroilor», unde au depus o coroană pe morminte din partea liceului. La cimitir, cuvântarea de preamărire a Eroilor a fost ţinută de d-l M. Papastopol, profesor de istorie.

11. Sâmbătă 28 Iunie, ora 9 a. m., a avut loc în sala cazinoului comunal serbarea de sfârsit de an. S'au împărţit premiile, s'au proclamat distincţiunile şi s'au anunţat situaţiile de sfârşit de an ale elevilor”.



#citește mai departe în Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930)

 

# Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930)

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.




DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930): Banii strânși la șezătoarea mirciștilor, donați pentru statuia lui Eminescu, de la Iași
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari