Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Opera omnia

ro

03 Nov, 2021 00:00 1241 Marime text
An: 1845
Autor: Carl Hermann Weise
Tipografie: Leipzig
Tipografie: Leipzig

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.

Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.




Fondul de patrimoniu al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu“ deține volumul al treilea din seria P. Ovidii Nasonis Opera omnia. Ad codicum Lipsiensium Aldinarumque fidem, editat de Carl Hermann Weise și publicat la Leipzig (Lipsia), în 1845.

Volumul debutează cu calendarul roman pentru lunile ianuarie - iunie, prezentat în manieră clasică, adică ținând cont de Kalendae, Idae, Nonae, reperele temporale romane din prima jumătate a unei luni; de asemenea, alături de ziua respectivă este menționată și sărbătoarea romană corespunzătoare.

În volum sunt cuprinse operele lui Ovidius Fasti (o expunere artistică a calendarului roman și un comentariu elevat al sărbătorilor tradiționale), Tristia, Ex Ponto, Ibis (un pamflet adresat unui adversar nenumit) și câteva fragmente. Acestea fac parte din opere ovidiene păstrate parțial: tragedia Medea, poemul Phenomena, epigrame.

În final, editorul consemnează versuri atribuite lui Ovidius de către diverși autori, precum Lactantius, Seneca, Quintilianus și un codice vechi, în care C. H. Weise a aflat câteva versuri inedite.

Textele sunt în întregime în limba latină. Faptul că nu prezintă o traducere paralelă atestă că seria se adresa unui public erudit, bun cunoscător al limbii latine și care se putea delecta citindu-l pe Ovidius în original. Cartea face parte din fondul digitalizat, oferit publicului prin acces deschis, prin eforturile BUIP, ale Fundației „Ștefadina“ și ale ziarului „ZIUA de Constanța“.
 
Despre Florentina Nicolae (CV)
Florentina Nicolae este profesor universitar, doctor abilitat în cadrul Departamentului de Filologie română, limbi clasice și balcanice, Universitatea „Ovidius” din Constanța. Este specializată în limba latină și istoria literaturii române vechi. Încă din anul 1996, s-a remarcat ca preparator universitar, un an și jumătate mai târziu devenind asistent universitar asociat. Ani la rând, până în prezent a urcat pe treptele ierarhiei universitare, fiind asistent universitar, lector, apoi conferențiar.
 
Pasiunea și experiența sa au propulsat-o în funcția de director al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, de la începutul anului 2021. A colaborat timp de șase ani cu Academia Română, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, din postul de cercetător științific. Este doctor în Filologie, cu distincția Magna Cum Laude. A urmat diverse stagii de pregătire în străinătate, în Polonia, Olanda, Franța și Bulgaria. A primit nenumărate premii și a participat în proiecte importante pentru lumea academică, unde a fost inclusiv coordonator.
A editat operele latinești ale lui Dimitrie Cantemir, între care și câteva  ediții princeps, precum „Curanus” și „Locaobscura...”.Pentru edițiile critice de opera istorice și filosofice, în anul 2019, a primit premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române.

Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație Ovids Verwandlungen
Dobrogea şi Biblioteca Universităţii Ovidius Constanţa


Volumul are 413 pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
 
 
 
Citește în format integral

106


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari