Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:08 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Enciclopedia Română. Tomul III“, de Corneliu Diaconovich

ro

17 Jan, 2022 00:00 807 Marime text

 
 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Veritabilă lucrare și totodată o premieră în spațiul românesc „Enciclopedia Română“ este prima enciclopedie scrisă în limba română. Primul volum fost publicat în anul 1898, la doi ani de distanță fiind lansat și cel de-al II-lea tom. Seria se completează cu volumul al III-lea, ultimul publicat în anul 1904.  
 
Lucrarea „menită a da publicului cetitor român un laconic dar credincios călăuz - multum in parvo - în toate chestiunile de interes general“ a fost coordonată de Asociația pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. Corneliu Diaconovich ( n. 1859 – d. 1923) a fost cel care s-a ocupat de redactarea celor trei volume publicate la editura W. Krafft.
 
Pentru scrierea acestei opere monumentale au fost cooptate peste 200 de personalității importante ale acelor vremuri, savanți, istorici, jurnaliști, literați, printre care s-au numărat: Grigore Antipa, Victor Babeș, Léo Bachelin, Valeriu Braniște, Partenie Cosma, George Dima, Ovid Densusianu, Ionescu-Caion, George Lahovary, Titu Maiorescu, Ludovic Mrazec, Constantin Rădulescu-Motru, Dimitrie Onciul, Theodor Speranția, Alexandru Sutzu, Nicolae Teclu, Alexandru D. Xenopol etc.
 
Publicistul Corneliu Diaconovich notează în maniera specifică vremii că „idea conducătoare a «Enciclopediei Române» a fost și este a deschide o nouă și bogată resursă pentru înavuțirea culturii și întărirea consciinței noastre naționale“.
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 1287 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

133

Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari