Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:04 28 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Enciclopedia Română. Tomul II“ de Corneliu Diaconovich

ro

14 Jan, 2022 00:00 980 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
„Enciclopedia Română“ este prima enciclopedie scrisă în limba română. Al doilea volum s-a publicat în anul 1900, la doar doi ani de la tipărirea primului tom al enciclopediei. Seria de trei volume a apărut la inițiativa Asociației pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, coordonatorul comitetului de redacție fiind Corneliu Diaconovich ( n. 1859 – d. 1923).
 
Peste 200 de personalității importante ale acelor vremuri au fost cooptate în redactarea cărții. Printre aceștia s-au numărat: Grigore Antipa, Victor Babeș, Léo Bachelin, Valeriu Braniște, Partenie Cosma, George Dima, Ovid Densusianu, Ionescu-Caion, George Lahovary, Titu Maiorescu, Ludovic Mrazec, Constantin Rădulescu-Motru, Dimitrie Onciul, Theodor Speranția, Alexandru Sutzu, Nicolae Teclu, Alexandru D. Xenopol etc.
 
Amplul volum însumează peste 900 de pagini, cu 8402 de articole, o hartă, două anexe şi 20 de ilustraţii. În prefața volumului I comitetul redacțional punctează că lucrarea este „menită a da publicului cetitor român un laconic dar credincios călăuz - multum in parvo - în toate chestiunile de interes general, și în deosebi un inventar cât mai complet al avuțiilor forțelor noastre naționale“.
 
Corneliu Diaconovich notează în maniera specifică vremii că „idea conducătoare a «Enciclopediei Române» a fost și este a deschide o nouă și bogată resursă pentru înavuțirea culturii și întărirea consciinței noastre naționale“.
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 959 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

141

Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari