Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

20 Nov, 2023 17:00 2044 Marime text

Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, antreprenorul general al lucrărilor de reabilitare, consolidare și renovare de la Cazino, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
„Am văzut Îngerul în piatră și am sculptat să-l eliberez", spunea marele Michelangelo, supranumit Il Divino - Divinul, pentru minunile transpuse în piatră cu o măiestrie de neegalat.
 
Fără a ridica pretenții la o egală nemurire, putem spune, fără a greși, că, în mod similar, noi am văzut întreaga frumusețe și maiestuozitate ale Cazinoului prinse sub straturi de rugină, mucegai, nisip (unde ar fi trebuit să fie ciment) și, mai ales, erodare și am luptat - și luptăm în continuare - pentru a-l elibera de toate acestea.
 
Vorbim despre Cazinoul din Constanța de Ziua Dobrogei pentru că, în opinia noastră, cele două entități - Cazinoul și Dobrogea - nu pot fi separate.
 
În 1878, după secole de politică alienare (căci alienare spirituală nu a fost niciodată), Dobrogea a revenit la patria-mamă, tânăra Românie Mică.
 
Nu a trecut mult ca timp de la acest moment, dar a trecut enorm ca dezvoltare socială, iar constănțenii, dobrogenii au dat României neprețuita bijuterie arhitectonică de la malul Mării Negre.
 
Inaugurat cu fastul cuvenit într-o zi de Sfânta Maria și, totodată, Ziua Marinei Române, pe 15 august 1910, Cazinoul a mers în pas sincron cu Dobrogea și, implicit, Constanța, strălucind și impresionând în anii interbelici și trecând prin greul și funcționalismul comunismului, cu renovări realizate prin munca deținuților politic, ale căror mărturii au străbătut anii, între zidurile sale.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:  
Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului 
#sărbătoreșteDobrogea 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii