Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Arheolog Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

14 Nov, 2023 17:00 1435 Marime text
Arheolog Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei
 
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, arheolog Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

Zi cu semnificație deosebită, nu doar pentru dobrogeni, ci pentru întreaga țară, în acest an, 14 noiembrie definește trecerea a nu mai puțin de 145 de ani de la acel unic moment istoric: instaurarea administrației românești în Dobrogea. Este datoria noastră, a tuturor, să celebrăm cum se cuvine acest moment, o finalitate logică a unui Congres de Pace de la Berlin, în care a fost recunoscută independența României, după un Război de Independență câștigat cu jertfe de sânge.
 
Pe 14 noiembrie 1878, principele Carol, viitorul rege Carol I, a dat la Brăila cele două proclamații extrem de importante, una către locuitorii Dobrogei și cea de a doua pentru armata română. Documentele vorbesc despre unitate, frăție, ordine și pace și au asigurat preluarea fără incidente a unui teritoriu cosmopolit, locuit de persoane de diverse etnii și credințe religioase. A fost ziua în care teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră și-a început dezvoltarea într-o Românie modernă, independentă și suverană. Și ne dorim ca acest proces să continue și va trebui să luptăm pentru asta.
 
La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, România! 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari