Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:17 06 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea144 Aurel Presură, director general RAJA Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

15 Nov, 2022 00:00 1186 Marime text
Aurel Presură - Director general RAJA Constanța

Cu ocazia aniversării a 144 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Aurel Presură, director general RAJA Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

„Dobrogea, ținutul dintre ape”...
Această metaforă are o semnificație aparte pentru noi, cei de la compania de apă RAJA SA! Apa, cel puțin, cea furnizată de noi, o extragem cu migală, din acest pământ aspru și arid. Realizăm, dacă vreți, un fel de arheologie „funcțională”!
Și dacă vorbim de arheologie, trebuie să spunem că, în săpăturile și lucrările noatre, uneori s-a întâmplat să găsim vestigii antice neștiute. De aceea, munca noastră are și o încărcătură aparte, responsabilă față de istoria locurilor.
De altfel, apeductele antice au fost ceva obișnuit, pe aceste tărâmuri. În antichitate, principala sursă de apă potabilă a Tomisului era lacul Siutghiol. Iar cel mai mare apeduct din Dobrogea romană se afla la Ovidiu, la trei-patru metri sub nivelul mării. Acest apeduct, de dimensiuni impresionante, era de două ori mai mare decât cel de la Histria şi de trei ori mai mare decât orice alt apeduct de la Tropaeum Traiani.
Mari tronsoane ale galeriilor subterane au fost scoase la iveală și la Constanţa. Ele făceau parte dintr-un mare apeduct, care pornea din zona Pescărie din Mamaia, unde erau colectate apele unor apeducte mai mici, şi apoi urma linia mării. Datorită pragurilor şi jocurilor pantelor, apeductul putea înmagazina o mare cantitate de apă.
Acestea sunt auspiciile sub care continuăm, în domeniu, munca înaintașilor noștri. Sunt alte vremuri, alte tehnologii, alte consumuri, alte costuri - prin urmare, ale provocări! Apa este esențială, este izvorul vieții, lucruri care nu mai sunt simple metafore. Dobrogea, Constanța - ținuturi binecuvântate. Să cinstim cum se cuvine aceste locuri și istoria lor complexă și nobilă. La mulți ani, Dobogea!
Apa este viață!
Aurel Presură, Director General RAJA SA Constanța

 
Sursa foto: RAJA Constanța
 
Citește și: 
#Dobrogea144 La mulți ani, Dobrogea! Ziua Dobrogei, la Biblioteca Academiei Române
#Dobrogea144 14 noiembrie 1878 - Reintegrarea Dobrogei în cadrul Statului Român
#sărbătoreșteDobrogea144

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii