Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 25 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discover Dobrogea „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials”, un volum despre patrimoniul arheologic dobrogean

ro

24 Nov, 2022 11:25 6746 Marime text
  • Ziua Dobrogei a fost sărbătorită ieri, la Biblioteca Academiei Române din București, prin lansarea volumului „Dobrogea 143 – de la grecii din Milet la generația Millennials”.
  • Proiectul editorial prezintă un amplu material documentar despre cetățile dobrogene și este realizat de cotidianul ZIUA de Constanța, sub coordonarea lui Cristian Cealera, educator muzeal în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

„Dobrogea 143 – de la grecii din Milet la generația Millennials” prezintă cetățile antice pontice

Povestea Dobrogei și a cetăților acestei regiuni sunt prezentate în cartea Dobrogea 143 – de la grecii din Milet la generația Millennials”.

Dobrogea-143–de-la-grecii-din-Milet-la-generația-Millennials-ziua-dobrogei-Claudia-tanislav
„Scopul realizării acestui volum, este cunoașterea de către generația Millennials, a patrimoniului arheologic al Dobrogei și crearea unei conexiuni de idei între generații.
Generația Millennials  este reprezentată de persoanele născute între anii 1981 și 2000, însă limitele nu sunt rigide. Termenul Millennial vine, evident, de la mileniu, ciclul de 1000 de ani care se derulează începând cu anul 2001.
Millennialii ajung să crească, să se formeze, să lucreze, să consume și să fie relevanți în noul mileniu, deoarece ei doresc mai degrabă experiențe decât bunuri materiale, iar acest volum este un instrument util pentru cei care doresc să cunoască istoria acestor locuri”,
a afirmat coordonatorul proiectului, Claudia Tanislav.
Dobrogea-143–de-la-grecii-din-Milet-la-generația-Millennials

Cetăți și obiective importante din Dobrogea sunt prezentate de arheologi, în volumul publicat de cotidianul Ziua de Constanța

Cetatea Tomis deschide lista cetăților dobrogene, în cartea realizată de cotidianul Ziua de Constanța. Este prezentat un scurt istoric al vechii fortărețe, dar, aflăm și care sunt descoperirile făcute de arheologi și ce vestigii pot fi vizitate în Constanța de astăzi. Aflăm detalii despre exilul la Tomis, al poetului latin Publiul Ovidius Naso, ”cântărețul iubirilor gingașe”, dar și despre gladiatorii Constanței vechi și personalitățile orașului.

cetatea-histria-patrimoniul-unesco-dosar-patrimoniul-cultural-european
Histria – Pompeiul românesc este a doua cetate din județul Constanța prezentată în cartea „Dobrogea 143 – de la grecii din Milet la generația Millennials”, fiind urmată de Callatis, Albești, Tropaeum Traiani – Adamclisi, Sacidava, Păcuiul lui Soare, Capidava, Carsium și Ulmetum. Pentru Ansamblul Rupestru de la Murfatlar este dedicat un capitol aparte, deoarece reprezintă o importantă descoperire făcută în vara anului 1957.
cetatea-enisala-dobrogea-judetul-tulcea
Aflăm detalii importante și despre cetățile și obiectivele din județul Tulcea, între care Troesmis, Arrubium, Dinogetia, Basilica de la Niculițel, Noviodunum, Aegyssus, Halmyris, Enisala, Argamum și (L)Ibida.

Un eveniment important, la care au participat numeroase oficialități

La evenimentul organizat de Ziua Dobrogei în aula Bibliotecii Academiei Române, au vorbit despre Dobrogea, ministrul Nicolae Noica, prefectul Constanței Silviu Iulian Coșa, președintele CJC Mihai Lupu, primarul Constanței, Vergil Chițac, directorul ziarului Ziua de Constanța, Claudia Tanislav, organizatorul evenimentului, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene ”I.N.Roman” Constanța, dr. Delia Cornea, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Ernest Oberlander-Târnoveanu, arheolog, numismat, director general al Muzeului Național de Istorie a României.
 
Dobrogea-143–de-la-grecii-din-Milet-la-generația-Millennials
De asemenea, la sărbătorirea Zilei Dobrogei au participat numeroși tineri, dar și politicieni, cercetători, directori de instituții de cultură și elevii de la Colegiul Național Militar ”Alexandru Ioan Cuza”.

Sursa: Discover Dobrogea

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari