Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:10 17 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Principele Carol și „raporturile sale de inimă”

ro

14 Jan, 2021 00:00 1403 Marime text

Tinerețea tumultuoasă a principelui Carol a dat multe bătăi de cap dinastiei și a creat repetate crize politice în România interbelică.
Mare admirator al farmecelor feminine, Carol a renunțat în mai multe rânduri la dreptul său la succesiune, pentru a scăpa de responsabilitățile coroanei și a putea trăi, ca un om de rând, lângă femeile pe care le iubea.Însă nu i-a fost prea ușor. Anul 1926 debuta cu discuţii furtunoase în Parlamentul României, pe tema fugii lui Carol cu amanta sa, Elena Lupescu, iar politicienii căutau soluții pentru continuitatea dinastiei regale.

În cele din urmă, regele Ferdinand și primul-ministru Ion I.C. Brătianu au acceptat decăderea din drepturi a imaturului principe, iar Parlamentul de la București l-a proclamat primul în ordinea la succesiune pe Mihai, care avea pe atunci numai patru ani (și care avea să devină rege, pentru prima dată, doi ani mai târziu).

Ziarul „Dobrogea Jună”, cea mai semnificativă publicație a provinciei dintre Dunăre și Mare, apărută la Constanța în primele patru decenii ale secolului trecut,  publica în ediția sa din 14 ianuarie 1926 (DJ 22, Nr. 9, antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop) un interesant interviu al prințului Carol, acordat corespondentului din Roma al revistei „Bristol United Press".
Iată ce declara ziaristului englez, principele Carol, prea preocupat de „raporturile sale de inimă”, dar grijuliu să rămână corect și politicos:
 

„Păstrez cea mai înaltă stimă a mea pentru principesa Elena, care este o mamă şi o soţie exemplară. Sunt profund indignat insinuaţiunile infame adesate împotriva ei. În ce priveşte pe fiul meu, îl ador. Resping complet toate informaţiunile, în ce priveşte viitorul meu. Voi continua să-mi iubesc şi să-mi slujesc ţara şi ceea ce doresc este - tăcerea". Mai departe Prinţul Carol a declarat că ceea ce a făcut e, evident, foarte serios, dar că doreşte să se ştie că hotărârea n-a luat-o decât după o matură chibzuinţă. În ce priveşte raporturile sale de inimă, prinţul e realmente supărat, de insinuările ce s-au făcut. Apoi, prinţul a spus textul: «Un alt lucru care mi-e penibil, este aluziunea ce s-a făcut la un anume complot. Spuneţi că nici un motiv politic nu a determinat actul meu. Am fost foarte necăjit să citesc un expozeu al preparativelor mele de revoltă împotriva monarhiei. Fidelitatea mea ca prinţ şi loialitatea mea ca soldat, sunt destule dovezi în favoarea mea pentru ca să fie inutil ca să resping asemenea absurdităţi. Atitudinea antimonarhică ce ni se atribuie nu merită din parte-mi nici măcar o dezminţire. Rămân un supus loial şi nu voi fi niciodată o pedică pentru patria mea. Renunţarea mea la tron este un fapt - a spus principele Carol - şi este absolut adevărat că am făcut gestul meu din motive cu totul personale şi că aceste motive nu pot interesa publicul. Poziţiunea mea de prinţ nu justifică deloc dorinţa acelora care ar vroi să mă vadă dând în vileag fapte care nu au în ele nimic politic. Părinţii - a adăugat prinţul Carol - au şi ei dreptul să dispue de sufletul lor».


Prinţul Carol a mai spus că refuză să răspundă la zvonurile privitoare la un scandal în aviaţiunea română. «Guvernul român - a adăugat el - posedă destule documente, pentru a dovedi că acest scandal nu m-ar putea atinge în nici un fel».
 

#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto : captură youtube/arhiva TVR


Citește și:
 
#DobrogeaDigitală - „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: „De la gazetăria de căpătuială până la cea de principiu e o distanţă ca de la vierme la un astru”  

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea Jună. Caleidoscop” de Gelu Culicea, Alina Sin și Iuliana David: Dobrogea în preajma primelor alegeri – „dezinteresare criminală”   
 
Comentarii
Cele mai recente postari