Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:41 26 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Primarii municipiilor Constanța și Tulcea, Vergil Chițac și Ștefan Ilie, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

14 Nov, 2020 00:00 1858 Marime text

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța
Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea


 

Dragi constănțeni, dragi tulceni, dragi dobrogeni,
       
Sărbătorim astăzi 142 de ani de la revenirea la patria mama a minunatului ținut al Dobrogei. Manualele de istorie rețin toate datele legate de acest eveniment și nu doresc să le reiau. Aș dori doar să vă transmit un mesaj de suflet, pentru că nouă, dobrogenilor, ne plac lucrurile legate de suflet.
       
Iată, această sărbătoare este umbrită de contextul crizei epidemiologice pe care o traversează România și întreaga lume. Din acest motiv nu ne putem vedea față în față, nu ne putem strânge mâinile, nu ne putem îmbrățișa. Însă este un moment bun să ne amintim că Dobrogea este un loc unic în România și printre puținele din lume unde oameni de confesiuni, culturi și etnii atât de diferite, au găsit aici un teritoriu al păcii și al înțelegerii. Este comoara cea mai de preț pe care o avem, este eticheta cu care ne prezentăm în fața lumii fără să ne rușinăm. Unirea fizică a unor teritorii nu înseamnă nimic fără unirea sufletească a celor care le locuiesc.
       
Marii scriitori ai lumii și-au imaginat în operele lor, tărâmuri fabuloase, cu ape misterioase, cu munți bătrâni și păduri de nepătruns; au scris despre mări nesfârșite și oameni deosebiți și calzi, cum nu găsești nicăieri. Fără să-și dea seama, poate, au scris despre Dobrogea, loc în care se întâlnesc, ca într-un creuzet, toate formele de relief posibile, tot ce a oferit Pământul mai frumos geografiei și, nu mă rețin să o repet, o salbă de etnii și culturi, inegalabile.
       
Dragi dobrogeni, județele noastre, orașele lor fanion, Constanța și Tulcea sunt, cel puțin pentru mine, doar două denumiri diferite ale aceluiași loc. Fie că astăzi sunt la mare, la Neptun, sau în deltă, la Uzlina, pentru mine înseamnă același lucru - acasă. Sunt o mulțime de tulceni care au o a doua rezidență la Constanța, așa cum sunt o mulțime de constănțeni care locuiesc la Tulcea. Împreună am făcut lucruri importante și altele așteaptă să fie puse în operă. Împreună vom trece aceste vremuri și împreună vom fi deasupra lor. Vă urez un călduros la mulți ani și la anul să ne revedem sănătoși.
 Galerie foto:


Comentarii