Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Politica navală postbelică a României (1944-1958)”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

ro

18 Nov, 2020 00:00 2159 Marime text

Apărut la Editura Mica Valahie (București) în urmă cu 14 ani, volumul constituie un rezumat al tezei de doctorat pe care căpitan-comandorul Marian Moşneagu, la vremea aceea director al Muzeului Marinei Române din Constanţa, a susţinut-o la Universitatea din Craiova, și reprezintă o deosebit de valoroasă contribuţie ştiinţifică în domeniu, fiind prima tratare unitară în istoriografia românească a acestei teme, corespunzător perioadei alese.


În Cuvântul înainte, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu consideră că autorul a abordat, în baza cercetării unei extrem de bogate literaturi de specialitate şi a unor studii intense în arhivele militare şi diplomatice naţionale, o problemă de cel mai mare interes, adeseori abordată de istorici, dar, de regulă, arareori aprofundată.
Meritul căpitan-comandorului dr. Marian Moşneagu este cu totuldeosebit, întrucât, stăruind asupra unei probleme de mare semnificaţie, el realizează în fapt o sinteză înglobând toate aspectele fundamentale ale temei cercetate. Autorul a realizat un studiu de calitate, care îmbină armonios analiza cu sinteza ori integrează natural istoria naţională în cea universală, iar aceasta cu referire la o problemă şi o perioadă complicate ale istoriei contemporane europene - declanşarea şi intensificarea „războiului rece” în urma conflagraţiei secolului din 1939-1945, iar, în conexiune, istoria Marinei Române.

Un avantaj excepţional al lucrării se desprinde din eforturile, pline de
succes, ale cercetătorului de a aborda concomitent, în ansamblu şi în detaliu, problematica investigată prin reliefarea intercondiţionării factorilor politici (geopolitici) cu cel economic şi militar, în strânsă corelaţie cu evoluţia reglementărilor juridice şi a relaţiilor internaţionale.
 
 
Citește și:

#Dobrogea Digitală: „Ziua Marinei la români”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

#Dobrogea Digitală: „Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari