Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Mesajul Prim-ministrului României, Ludovic Orban, cu prilejul Zilei Dobrogei

ro

14 Nov, 2020 14:38 3874 Marime text
  • Premierul Ludovic Orban a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilelor Dobrogei: 
 

“Sărbătorim în aceste zile 142 de ani de la unirea Dobrogei cu România, în 1878, un act de reparație istorică pentru români, cărora această provincie istorică le aparținuse cu mult înainte de dominația otomană. După unirea Moldovei cu Ţara Românească, în 1859, restabilirea autorității statului român asupra Dobrogei a reprezentat un pas nou și foarte important pentru formarea statului naţional unitar român, proces încheiat cu Marea Unire din 1918.

Ca prim-ministru liberal, sunt mândru că acest moment istoric important, al unirii Dobrogei cu România, a fost posibil prin contribuția incontestabilă a doi dintre marii oameni politici și de stat liberali ai României, Ion I.C. Brătianu, prim-ministru la acea vreme, și Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, care au văzut în revenirea acestui ținut istoric sub autoritate românească drept un câștig esențial pentru viitorul țării.

Astăzi, după secole de istorie zbuciumată, Dobrogea este un adevărat patrimoniu al multiculturalismului, al diversității etno-lingvistice și religioase, și un exemplu elocvent de bună conviețuire etnică și coeziune socială, chiar și într-o perioadă în care asistăm, din păcate, în alte părți ale lumii, la manifestări regretabile de intoleranță, discriminare și extremism. Exemplul dobrogean de bună conviețuire, într-o societate atașată valorilor europene în care au întâietate toleranța, justiția, solidaritatea și combaterea discriminării, aduce un plus valoros imaginii României și, totodată, este un catalizator important pentru susținerea dezvoltării la nivel local și național totodată.

Ținutul binecuvântat al Dobrogei este o importantă poartă a României către mările și oceanele lumii. Este un atu pentru economia românească, pe care vrem să-l valorificăm prin politicile promovate de Guvern, mobilizare de fonduri bugetare și atragerea de bani europeni pentru proiecte de importanță vitală pentru dobrogeni și pentru întreaga economie a țării. Unicitatea Deltei Dunării, potențialul turistic al litoralului, vestigiile istorice, poziția strategică a localităților portuare sunt puncte forte pe care le putem valorifica printr-o gestionare responsabilă a resurselor de care dispunem și proiecte cu adevărat conectate la realitatea din teren. 

Eu, personal, consider că toate acestea, tot ceea ce natura a lăsat frumos pe aceste meleaguri, merită să fie puse în valoare economic, dar și cu respectul cuvenit față de natură, să ne bucurăm și noi în continuare și generațiile viitoare de aceste comori.

La mulți ani, dobrogeni!
La mulți ani, Dobroge minunată!”

 
Sursă foto: Facebook/ Ludovic Orban

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari