Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:03 18 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală De astăzi, în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța - „Repere muzicale în spațiul dobrogean - Boris Cobasnian și Corul Vox Maris”

ro

23 Mar, 2021 00:00 1635 Marime text
  • Universitarul Mariana Popescu a lansat acest volum în anul 2004
 
Rememorarea personalității maestrului Boris Cobasnian, printr-un tribut la împlinirea a 95 de ani de la nașterea sa a prilejuit reîntâlnirea cu unul dintre cei mai importanți discipoli ai săi, universitarul Mariana Popescu autoarea celei mai complete biografii a muzicianului de origine basarabeană, dar și a Corului „Vox Maris”.
 
Prof. Mariana Popescu - muzicolog, compozitor şi dirijor român, profesoară şi dirijoare a corurilor de copii de la fostele școli generale nr. 18 şi 19 din Constanţa, dirijoare secundă şi pianistă corepetitoare a Corului „Vox Maris” din Constanţa (din 1972) - este autoarea volumului biografic „Repere muzicale în spațiul dobrogean – Boris Cobasnian și corul „Vox Maris”, pe care începând de astăzi îl puteți lectura în varianta online în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța.
 
Membră în Consiliul director al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și președinte al filialei Constanța a UCMR, distinsă cu mai multe premii prof. univ. Mariana Popescu a fost dirijoare a corurilor Campanella (1984), Cantilena (1990), Villanella (2000) şi corurile Liceului de Artă din Constanţa. Din 1999 până în 2014 a fost cadru universitar la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.
 
Lucrarea abundă în afișe, programe, articole de presă, diplome, fotografii adunate cu grijă și multă asiduitate, constituind o atestare documentară a activității, dar mai cu seamă o mare bogăție a sufletului, pe care maestrul a agonisit-o în cele peste opt decenii de viață.
În Prefața volumului, semnată de IPS Teodosie, este elogiată activitatea autoarei cărții, despre care se afirmă că a reușit să ofere cititorului senzația că răsfoiește un jurnal ținut cu strictețe. „Ea însăși, discipol al maestrului, s-a implicat activ în calitate de pianist-corepetitor și dirijor secund, militând cu strășnicie la prosperarea în timp a acestei formații. Cle peste o mie de nume ale foștilor membri ai corului, aparținând mai multor generații, consemnate în această carte, constituie o modestă răsplată pentru cei ce au trudit cu folos întru răspândirea muzicii corale românești”.
 

CITEȘTE INTEGRAL CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

În Cuvântul înainte, autoarea își explică demersul: „A defini destinul unui artist înseamnă a investiga universul complex al personalităţii sale, care în sinuosul drum spre «perfecţiune», îşi dedică întreaga sa viaţă. Puţini sunt cei care în lupta pentru îndeplinirea unui ideal, au parte de satisfacţii pe măsura sacrificiilor.
Boris Cobasnian, este unul dintre «aleşii soartei», al cărui destin artistic
este cu adevărat împlinit. S-a dedicat cu toată fiinţa sa muzicii corale, cu care s-a confundat şi se confundă în permanenţă, fiind înzestrat cu acel «dar dumnezeiesc» de a transmite şi altora pasiunea pentru muzică, de a modela cu bucurie muzicieni de toate vârstele, cu minuţiozitatea pedagogului care caută şi descoperă în permanenţă noi metode. Pasiunea pentru muzică, disponibilitatea pentru tot ce este modern, sunt dublate de o mare dragoste pentru oameni. Am putea spune fără exagerare că personalitatea sa carismatică a avut şi are o mare influenţă asupra tinerilor, pentru care a constituit şi constituie un model şi totodată prototipul artistului adevărat, toţi numindu-l cu un deosebit respect: «MAESTRUL»”.

 
#citește mai departe în „Repere muzicale în spațiul dobrogean – Boris Cobasnian și corul „Vox Maris”,
#Mariana Popescu
 
În urmă cu 122 ani, pe 15 septembrie 1898, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura, la Constanța, Biblioteca Universală „Ovidiu”, prima bibliotecă publică din Dobrogea. Pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Înființat acum 61 de ani, Corul „Vox Maris” din Constanța – un fenomen cultural (galerie foto de colecție)
 
Comentarii








Cele mai recente postari