Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

16 Nov, 2020 00:00 3855 Marime text

 
Sunt născută la Constanța, în consecință cunosc Dobrogea de la vârsta cea mai timpurie.

Dobrogea are multe oferte de peisaj care sunt, fie cunoscute de turiști și apreciate  ca atare (litoral, Delta Dunării, de exemplu), ori zone mai puțin traversate de călătorii contemporani: Munții Măcinului, cu rezervația respectivă sau unele dintre localități care își păstrează un anume specific al locului, de negăsit în alte zone ale României.

Consider că cele mai importante trei valori ale dobrogenilor sunt:
-toleranța
-spiritul deschis
- spirit novator

O primă afirmație prin care s-ar putea compara meleagurile dobrogene cu alte colțuri ale lumii ar fi că Dobrogea este un fel de Californie a României, așa cum se exprimă unele voci. Nu am fost acolo și nu mă pot alătura comparației, dar cred că fiecare regiune a lumii este unică, în felul ei, deși ne inspiră uneori asemănări. A doua afirmație se referă la un text semnat de Geo Bogza, studiat în școală și adesea citat: Dobrogea este fiică de rege get și dansatoare tătăroaică: ader la generoasa descriere a unui multiculturalism ale cărui trăsături le recunoaștem în viața de zi cu zi. Acesta creează, de multe ori, spiritul unic al provinciei dintre Dunăre și Mare creat din unirea valorilor aduse de românii din întreg teritoriul țării care s-au stabilit aici, de-a lungul veacurilor.

Toți cei care vin în Dobrogea recunosc această unicitate și o apreciază.
Gândul meu către dobrogeni: ținutul dintre Dunăre și Mare merită toată aprecierea de care se bucură. Dobrogea are nevoie de eforturile noastre susținute, în continuare, pentru a-și scoate la lumină tot ce are mai bun și mai valoros, potențialul uriaș, în contextul valorilor naționale.
Vizitați Dobrogea și înțelegeți spiritul locului !


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari