Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Ce evenimente aveau loc în municipiu de Anul Nou?

ro

04 Sep, 2024 17:00 1231 Marime text
Capturi din numărul unșpe al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Editorialul - polemică între alte publicații dobrogene, „Dobrogea jună“ și „Marea Neagră“.
  • „Colinda“ - despre colindători, în principiu copii, care sunt, în opinia sa, needucați
  • Evenimentele de „Anul nou“ atât din Constanța, cât și din București.
  • „Un ginere grav rănit în timpul logodnei“.
  • „Focul de la tipografia «Constanța»“
  • Hoți și epidemie – o epidemie a izbucnit într-o localitate din județ. Mai mulți locuitori au fost victimele unor furturi.
  • Spectacolele de la malul mării.
 
Anul nou, sărbătorit pe rit vechi pe 14 ianuarie, începe cu numărul 11 al ziarului dobrogean „Dacia“. Parabola nelipsită, aflată în tematica noului An, este presărată de tot felul de ironii:
 
„Țara: Sorcova,vesela
Zău aș vrea
Să mai scap de cele biruri,
De permise ori hatâruri
De bacșiș și mușamale
Ori de vaste panamale.
N’a rămas al meu nici piatră,
Doar cenușa cea din vatră“.
 
Editorialul, semnat de Constantin Irimescu, fondatorul ziarului, prezintă de această dată o așa-zisă polemică între alte publicații dobrogene, „Dobrogea jună“ și „Marea Neagră“, care, spune Irimescu, folosesc cuvintele „latini“ și „greci“ în sensul unei jigniri. Irimescu critică aspru atitudinea publicațiilor antemenționate, insistând asupra idei că poporul român își găsește originile în aceste două popoare.
 
„Cronica zilei“ prezintă articolul „Polei“. Celebrul Ax. Poni, pseudonimul autorului, creează din nou o scenă ce se vrea a fi comică, raportată la societatea de atunci, dintre un domn și soția sa care pleacă, în ciuda insistențelor soției, la drum pe polei.
 
Un alt articol „Mister, realitate, eroizm“ scris sub pseudinimul Cri. Abordează situația aeronavei Dixmude, în încercarea de a delimita misterul de realitate și eroism.
 
Colinda“, articolul semnat cu pseudonimul Cir., face vorbire despre colindători, în principiu copii, care sunt, în opinia sa, needucați. „Se impune o reglementare și mai ales părinții sunt datori să-și educe copii în alte direcții decât acelea pe care ei pornesc acum“, spune autorul.
 
Cum arată Anul Nou atunci?
 
Evenimentele de „Anul nou“ atât din Constanța, cât și din București sunt prezentate în două articole distincte. Astfel că în Constanța „la biserica Catedrala din orașul nostru, a avut loc un Te-Deum, oficiat de P. S. S.Episcopul Ilarie al Constanței și Tomisulul, în prezența șefilor autorităților civile și militare ale orașului“, iar „onorurile militare au fost date de o companie din regimentul 34 inf. cu muzică și drapel“.
 
În Capitală a avut loc un Te-deum, oficiat de mitropolitul Primat. Au luat parte dia ceremonie Ion I.C. Brătianu și toți membrii guvernului, precum și toți generalii, comandanți din armată. Însuși Regele Ferdinand a participat. În sala de recepție a mitropoliei, prim-ministrul Ion I. C. Brătianu a luat cuvântul făcând o expunere a situației țării și totodată a realizărilor guvernului liberal.
 
Mai aflăm și de „Abuzurile polițiștilor din Capitală“. Astfel că în noaptea de Anul Nou, sergentul de poliție Pipa Anton, aflat în stare de ebrietate, a omorât pe locuitorul Ilie Vasilescu pe strada 10 Mai, nr. 39 și a rănit cu focuri de revolver pe alți doi. Un alt polițist, sergentul-major Dumitru Tănăsescu de asemenea beat, a rănit cu focuri de armă mai mulți agenți sanitari. S-a deschis o  „anchetă severă“.
 
Citește și: Atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
 
Conferința Micii-Antante“ anunță încheierea conferinței Micei Antante, de la Belgrad, discutându-se chestiunea împrumutului maghiar. A treia conferință a Micei Antante, s-a hotărât a se ține, în Praga, în iulie 1924.
 
Știrea „Mari furturi de vite descoperite“ relatează faptul că în județul Dorohoi, astăzi municipiu din județul Botoșani, „s-au descoperit mari furturi de vite. Face senzație că marele proprietar Cerbu a fost arestat, implicatând în această afacere“.
 
Bătaie la logodnă
 
Din știrea intitulată „Un ginere grav rănit în timpul logodnei“ aflăm că „un enorm scandal, urmat de rănire gravă, s-a întâmplat la logodna d-lui Anghel Bărbulescu din str. Călărași 36 ( n.r. - denumirea străzii este actuală)“. În fapt, mai mulți tineri aflați în stare de ebrietate, „vroind să intre la petrecerea organizată de d. Bărbulescu, au fost împiedecați de a intra, pentru motivul că erau beți. Atunci din grupul acela, tinerii Roman Viciu și Mielu Gardon se repeziră asupra d-lui Bărbulescu și îi învifa cu ciomegele în cap, până ce victima căzu în nesimțire, și a trebuit să fie transportată la spital spre îngrijiri“.
 
Incendiu la tipografie
 
„Focul de la tipografia «Constanța»“ anunță că un incendiu a cuprins atelierul de legătorie al tipografiei „Constanța“ din strada Traian, denumire încă actuală, care aparține societății anonime „Constanța“.
Citește și: Proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Rubrica „Faptele zilei“ relatează despre o „Moarte subită“. Astfel că, în cafeneaua lui C. Hristu din strada Dorobanți nr. 15, astăzi strada Răscoala din 1907, a decedat locuitorul Cristea Ivan, din Bolgrad (Basarabia). Într-o altă știre „Arestări“ aflăm că au fost arestat Haralambie Dimitrof pentru cercetări de furt și pe Chiora Buzea, Niculae Cazilu și Pârău Niculae pentru o altă serie de furturi comise în oraș. Ultima știre din această rubrică este intituată „Furt“ care anunță că lui Gheorghe Popa, de pe strada Decebal 60, i s-a furat o suma de bani din tejgheaua prăvăliei.
 
În rubrica „Finanțe-Comerț-Economie“ sunt integrare și date despre piața cerealor, pielăriei, manufacturii, colonialelor, activitatea silozurilor. Tot aici, în subrubrica „Mișcarea portului“ sunt menționate vasule intrate în portul Constanța: „Syra“, „Deutschland“, „Prahova“, „Ulysss“, „Scorpion“, dar și cele care sau ieșit din portul Constanța: „Ceres“, „JiquisFraissinet“, „LouisehHemsoth“, „Oltul“, „Ingrid“, „Lyra“, „Galata“.
 
Citește și: Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Farmaciile de serviciu au fost: farmacia „Centrala“, de pe strada Carol, astăzi bulevardul Tomis și farmacia „Sf. Petru“, de pe strada Mircea cel Bătrân, denumire actuală, colț cu strada Tudor Vladimirescu, denumire actuală.
 
Hoți și epidemie
 
Din rubrica „Informațiuni“ aflăm o serie de scurte știri locale, naționale și internaționale:
 
  • Clubul țărănist. La clubul țărănist de pe strada Tudor Vladimirescu, denumire actuală, a avut loc o consfătuire a membrilor comitetului executiv a secțiunei orășenești.
 
  • Epidemie. O epidemia de morvă s-a constatat în județul nostru, în comuna Chorcișmea, astăzi satul Țepeș Vodă, din comuna Siliștea.
 
  • Doi cai bolnavi au fost uciși.
 
  • Loterie. Se anunță că va avea loc la Tulcea tragerea premiilor loteriei pentru clădirea Isericei din Isaccea.
 
  • Posturi la poliția Tulcea. La poliția orașului Tulcea sunt vacante 19 locuri de sergenți de oraș.
 
  • Hoți în Tulcea. O bandă de hoți a apărut în județul Tulcea. Jandarmeria se organizează pentru prinderea hoților.
 
  • În port au sosit mai mulți evrei care vor pleca cu vasele serviciului maritim în Palestina.
 
Aflăm și că în conformitate cu ordinul General de repartiție al Marelui Stat Major No. 55001923, sunt chemați pentru recrutare tinerii care întrunesc anumite condiții la reședința cercului de recrutare Constanța, în cazarma regimentului 18 obuziere (fosta cazarmă a regimentului 305 obuziere) de pe strada Carol nr. 153, astăzu bulevardul Tomis.
 
Este anunțată prin publicația nr. 0226 de pe 12 Ianuarie 1924 licitația publică de la oborul din strada Ștefan cel Mare, denumire actuală, colț cu strada Atelierelor, denumire actual, pentru vânzarea a „6 cai, un catâr, o catărcă, una iapă, trei armăsari, doi mânji și nouă boi, constatați de prisos în serviciul comunei“.
 
Spectacolele de la malul mării
 
Rubrica „Spectacole“ a fost modificată. Astfel că la cinema „Bristol“, aflat în Piața Independenței nr. 6, astăzi Piața Ovidu, a rulat seria II-a din „cel mai frumos film american „Corsarul negru“ și o frumoasă comedie cu Zigoto.

Citește și: Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI
 
La Cinema Regal (probabil strada Carol 52, astăzi bulevardul Tomis)  a debutat celebrul profesor Melidis. Au avut loc reprezentații de magie, spiritism, sugestie. La finele programului a avut loc „Corabia lui Noe” cu Vanda Melidis în vârstă de 8 ani. Intre pauze Teatru de păpuși. La Elita Cinema, bulevardul Ferdinand, se va prezenta „Anisoaria și îndrăgostiții“, o „dramă familiară în 5 acte“. În final va fi o comedie în două acte. La teatrul cinema „Arena Grand“, bulevardul Ferdinand a fost prezentat celebrul film „Cartea Vieții“ sau „Secretul mortului pentru patrieׅ“. Între pauze, trupa de reviste, sub conducerea lui C. Fotache vor juca „Poate că ți se pare”.
 
Tabloul reclamelor rămâne același ca în ediția trecută.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 
Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari