Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citește Dobrogea La mulți ani, Constanța Călinescu!

ro

09 Feb, 2021 00:00 2929 Marime text

O aniversăm astăzi, la împlinirea a 80 de ani, pe discreta doamnă a literelor dobrogene, conf. univ. dr. Constanţa Călinescu.
Anul trecut, în februarie, aveam prilejul s-o întâlnim la o Masă Rotundă organizată de Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, cu prilejul lansării volumului IV al „Dicționarului de personalități dobrogene”, lucrare de mare anvergură, pe care Constanța Călinescu o coordonează încă de la apariția, în 2004, a primului tom.



Ne-a vorbit atunci despre istoria alcătuirii unei asemenea lucrări de referință, întorcându-se în timp cu jumătate de veac, în 1969, când edita volumul „Reprezentanți ai Dobrogei în cultura și știința românească” și își descoperea, cu această ocazie, pasiunea și vocația de bio-bibliograf, ce avea s-o urmărească întreaga viață.

Așa cum mărturisea autoarea, în urmă cu decenii „adunarea informațiilor se făcea ori din surse primare, ori din surse secundare, ori direct din dialogul pe care l-am purtat cu personalități incluse în volum. Pe atunci nici nu aveam concediu. Toate concediile le-am petrecut în Biblioteca Academiei sau în vizită la personalitățile cuprinse în acest volum. Am continuat cu «Dimensiunile unor vocații», la distanță de zece ani, când am cules alte informații despre alte personalități. Am considerat că este o menire să continuu aceste lucrări cu personalitățile dobrogene. Chiar și volumele editate anterior, un volum de interviuri, «Dimensiunile unor vocații» sunt interviuri cu personalități. Până și teza mea de doctorat se numea «Monografia de persoană în sistemul informațional modern». Toată viața m-am ocupat de această reînviere a numelor diferitelor persoane care au făcut ceva pentru Dobrogea“.

Cu o putere de muncă de invidiat, cu generozitate și modestie, Constanța Călinescu înseamnă pentru acest ținut pe care îl consideră acasă (deși e născută în Moldova Nouă) memoria sa culturală, lucrările sale rămânând repere de necesară recuperare a unor valori care și-au pus amprenta pe devenirea spirituală a Dobrogei: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“ (1969), „Reviste dobrogene: Analele Dobrogei, Arhiva Dobrogei“ (coautor Ion Faiter, 1971), „Cântece la Marea Neagră: antologie de folclor cu anexă bibliografică“ (1977), „Dimensiunile unor vocaţii“ (coautor Ion Faiter, 1979), „Popas în dimineţi albastre: pagini despre oraşe, munţi şi edificii din patria noastră“ (coautor Ion Faiter, 1985), „Portrete universitare. In memoriam“ (coautor Gheorghe Dumitraşcu, 2004), „Universitatea Ovidius Constanţa: 45. Studiu monografic“ (coautor Ioan Popişteanu, 2006), „Memoria cuvintelor“ (2007), „Universitatea Ovidius Constanţa: 50. Studiu monografic“ (coautor Ioan Popişteanu, 2011), „Mircea Vodă, comună dobrogeană. Monografie“, „Dicţionar de personalităţi dobrogene“.

Așa cum ține mereu să amintească, nu a fost singură pe acest drum de descoperire și promovare a valorilor Dobrogei. I-au fost alături, de-a lungul timpului, colaboratori de forță precum Ion Faiter, Gheorghe Dumitraşcu, Liliana Lazia, Adriana Gheorghiu, Ioan Popişteanu, Corina Apostoleanu, Mariana Păvăloiu, Anaid Tavitian sau Gelu Culicea, oameni la fel de pasionați și bine orientaţi în tainele documentării şi bibliografiei.

Spiritul său neobosit, permanent scormonitor, conștiința unei meniri înalte, a unei vocații ce nu putea fi ignorate, a „ordonat” și „rostuit” mii de pagini de informații, schimburi epistolare sau întâlniri memorabile, în tomuri de referință, ce vor rămâne la îndemâna celor ce vor veni după noi și vor dori să afle mai multe despre valorile uitate ale provinciei dintre Dunăre și Mare.

Îi urăm Constanței Călinescu la mulți ani binecuvântați, cu mulțumiri și recunoștință pentru munca și dedicarea sa față de istoria culturii Dobrogei! 


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:

Cultura dobrogeană nu poate avea un destin minor. „Dicţionarul de personalităţi dobrogene“ - o dovadă în plus (galerie foto)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari