Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Édith Piaf (video)

ro

19 Dec, 2015 00:00 2744 Marime text
„O fetiţă cu chipul palid şi îndurerat ce m-a tulburat, un copil al Parisului, o să vă cânte, fără machiaj, fără ciorapi, cu o fustiţă de doi bani, şi un pulover fără o mânecă...”, aşa a fost prezentată pentru prima dată, pe o scenă, cea care avea să devină regina cântecului francez, Edith Piaf. Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la naşterea ei.
 
Marea artistă s-a născut pe 19 decembrie 1915, la Paris, sub un felinar, pe strada Belleville, într-unul dintre cele mai sărace cartiere pariziene. Pe faţada casei de la numărul 72 de pe strada Belleville, poate fi citită următoarea inscripţie: „Pe scările acestei case s-a născut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a cărei voce, mai târziu, a uluit lumea." Potrivit altor indicii, s-ar fi născut în maternitatea unui spital.
 
Numele său adevărat era Édith Giovanna Gassion. Și-a luat pseudonimul „Piaf" (vrabie, în argoul parizian) cu ocazia debutului, în anul 1935. Părinţii ei, cântăreaţa Line Marsa şi acrobatul Louis Gassion, au abandonat-o la scurt timp după naştere, fiind crescută de bunica ei. După ce Primul Război Mondial a luat sfârşit, Gassion, tatăl ei, angajat la un circ, o ia cu el pe Edith. Cei doi au cântat pe la colţuri de stradă pentru a-şi câştiga existenţa.
 
Primul ei mare succes datează din ianuarie 1937, când a obţinut un angajament la teatrul „ABC” din Paris. Apoi a intrat în cercul celebrităţilor vremii, legând relaţii de prietenie cu Yves Montand şi Jean Cocteau.
 
Înzestrată cu o voce capabilă de nuanţe infinite şi plină de dramatism, Édith Piaf a anticipat cu un deceniu sensul de rebeliune şi nelinişte care-i va caracteriza pe artiştii intelectuali de pe „Rive gauche”. A interpretat şi roluri în câteva filme, dar succesul său s-a datorat cântecelor rămase nemuritoare, precum „Milord", „Les amants d'un jour", „La vie en rose".
 
Viaţa lui Piaf a fost presărată cu numeroase încercări şi tragedii: trei accidente de automobil, trei come hepatice, decesul fiicei sale la vârsta de doi ani, al mamei ei, care a murit într-un şanţ, după o supradoză, dar şi al lui Marcel Cerdan, dragostea vieţii sale, decedat într-un accident de avion. Şi-a cântat iubirea, sacrificiul şi nefericirea cu o voce imposibil de şters din memorie. Dragostea pentru muzică, singura iubire care nu a dezamăgit-o niciodată, i-a dat aripi lui Edith.
 
La data de 18 martie 1963, urca pentru ultima oară pe scenă. S-a stins din viaţă şapte luni mai târziu, pe 11 octombrie.
 
Sursa foto: Facebook


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii