Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:56 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 201 ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu

ro

06 Sep, 2018 00:00 358 Marime text
Mihail Kogălniceanu s-a născut pe 6 septembrie 1817, la Iași și s-a stins din viață pe 1 iulie 1891, la Paris, Franța. A fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.
 
Potrivit Wikipedia, a fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica.
 
Kogălniceanu a susținut prin propuneri legislative eliminarea rangurilor boierești și secularizarea averilor mănăstirești.

Ti-a placut articolul?

Comentarii