Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:19 25 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum ne dizolvăm credințele limitative?

ro

08 Jul, 2022 00:00 808 Marime text
 “Pesimistul: Am să cred când am să văd

Optimistul: Am să văd când am să cred”-Robert Shuller (reverend)


Credințe = deciziile conștiente pe care le-am luat în trecut cu privire la noi înșine și la ceea ce ne așteptam sau nu ne așteptam să realizăm. Aceste decizii se repetă acum subconștient, pe măsură ce ne trăim viața. Ele ne controlează incontinuu gândirea , ne dirijează comportamentul și ne determina rezultatele. Acumularea deciziilor luate în uma tuturor experiențelor trăite în trecut, reprezintă sistemul nostru personal de credințe. Ne dobândim credințele din experiențele anterioare, mai corect spus, din interpretarea acestor experiențe.

Noi ne carcaterizăm mereu prin prisma credințelor. Când spunem :”eu nu pot vorbi în public”, nu suntem noi ce care spun asta, ci o credință a noastră. De fapt, dacă am da la o parte acea credința, am ști că prin exercițiu, vom putea vorbi în public. La fel când spunem: “eu sunt aerian, nu stiu să investesc banii, nu mă pricep la desen, nu pot să am succes, nu pot să fiu consecvent, etc”.


Acelea sunt credințele noastre, pe care ne străduim să le probam, să le argumentam și să demonstram că avem dreptate. Adică vom refuza să ne implicam vreodată în toate acele experiențe sau evenimente care necesita calități despre care noi știm că nu le avem. Avem în viață noastră lucrurile pe care ne așteptam să le avem. Cum așa?

Gândirea creează credințele.


Convingerile/credințele creează așteptările pe care le avem în legătură cu rezultatele. Așteptările creează la rândul lor atitudinea, care odată exprimata, creează comportamentul.


Comportamentul determina rezultatele, iar rezultatele alcătuiesc viață. Așadar , că să ne schimbam viață, nu putem să ne schimbam viață pur și simplu. Nu putem schimba rezultatele, schimbând rezultatele pur și simplu, nu putem schimba comportamentul, schimbând comportamentul pur și simplu, s.a.m.d. Este că și când am încercă să tratam o boala, tratând efectul și nu cauza.


Este necesar să mergem la rădăcină, la cauza. Iar rădăcină tuturor lucrurilor, este reprezentata de sistemul nostru de credințe/convingeri.
 

“Viață este că un cadou de Crăciun. Avem mai multe șanse să primim ceea ce ne așteptam, decât ceea ce ne dorim” – Zig ZiglarTotul pleacă de la schimbarea gândirii. Practic, schimbând gândurile, schimbăm viața. De regula noi preferam să acționăm în mod automat, conform credințelor pe care ni le livrează subconștientul. Și în cel mai bun caz, urmând întocmai instrucțiunile subcontientului, alcătuite pe seama experiențelor și deciziilor luate despre noi în trecut, ajungem să trăim în mediocritate. Noi doar rareori facem un efort de gândire conștienta.


De cele mai multe ori, lăsăm subconștientul să aleagă o decizie din trecut, să o încadreze într-un șablon de gândire. Și apoi ne mirăm că avem aceleași rezultate mereu.
 
 
 
Citește continuarea pe astrocafe.ro.

 
Sursa foto: Pexels 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii