Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Workshop-ul naţional cu tema „Formarea competenţelor pentru energie durabilă"

ro

16 Jun, 2012 21:11 1398 Marime text

Pentru a marca Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, în cadrul proiectului COMPENER, la data de 18 iunie 2012, Institutul pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie din Universitatea „Ovidius" din Constanţa va organiza Workshop-ul naţional cu tema „Formarea competenţelor pentru energie durabilă", care se adresează tuturor instituţiilor cu activitate în domeniul surselor energetice regenerabile, instituţiilor cu atribuţii în domeniul reglementării pieţei muncii pe segmentul de profil, autorităţilor locale şi organizaţiilor de educaţie şi formare.

Proiectul COMPENER - Formarea Competenţelor pentru Energie Durabilă (http://www.compener.enea.it/) este un proiect finanţat prin programul Leonardo da Vinci „Transfer de inovaţie", care îşi propune să definească cadrul procedural şi de reglementări pentru dezvoltarea resurselor umane şi a competenţelor necesare pentru piaţa muncii din sectorul de exploatare a surselor energetice regenerabile.

Astfel, în cadrul proiectului, au fost dezvoltate noi scheme de calificare, standarde ocupaţionale şi cursuri de e-learning în domeniul SER. Proiectul are ca scop sprijinirea implementării obligaţiilor asumate de ţara noastră prin Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER) şi urmăreşte, printre altele, dezvoltarea şi promovarea categoriilor profesionale certificate în domeniul instalării sistemelor cu surselor energetice regenerabile (cu biomasă, solare termice, fotovoltaice, geotermale şi pe bază de pompe de căldură), în domeniul eficienţei energetice a clădirilor şi în domeniul industrial.

Această manifestare se înscrie în seria evenimentelor organizate cu ocazia Săptămânii Europene a Energiei Durabile (http://eusew.eu/). Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (18-22 iunie 2012) este o iniţiativă a Uniunii Europene care contribuie la realizarea politicii europene în domeniul energiei.

Workshop-ul Naţional cu tema:

„Formarea competenţelor pentru energie durabilă"

 

 

18 iunie 2012

 

Universitatea „Ovidius" Constanţa, Bd. Mamaia nr. 124, Sala AB1

 

 

Program

 

9.30

Înregistrarea participanţilor

10.00

Deschiderea lucrărilor

Ionel Nicolae, Decan, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Universitatea „Ovidius" Constanţa (UOC)

Gabriel Prodan, Director, Institutul pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie, UOC

Marian Iordache, Primarul Municipiului Medgidia

Ilie Răchieru, Director general RADET Constanţa

Manuela Drăghicescu, Director Executiv, Asociaţia Patronală Surse Noi de Energie SUNE

Mihai Daraban, Preşedinte Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi Vicepreşedinte Camera de Comerţ şi Industrie a României

Corneliu Dică, Director general ROKURA Aplicaţii Industriale S.R.L.

11.00

Pauză de cafea

11.30

Sesiune de lucru

Eden Mamut, Institutul pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie, Universitatea „Ovidius" Constanţa (INSAE-UOC). Titlul prezentării: „Stadiul actual şi perspective în asigurarea resursei umane pentru sectorul SER"

Manuela Drăghicescu, Director Executiv, Asociaţia Patronală Surse Noi de Energie SUNE. Titlul prezentării: „Proiectul Build-Up Skills România (ROBUST)"

Iulian Horneţ, Preşedinte ecoHORNET. Titlul prezentării: „Promovarea sistemelor originale româneşti de valorificare a biomasei în scop energetic"

Ioan Stamatin, Universitatea din Bucureşti. Titlul prezentării: „Aspecte specifice în derularea programelor de masterat în domeniul SER"

Ionuţ Purica, Director Executiv, Centrul de Consultanţă Energetică şi Ambientală. Titlul prezentării: „Elemente de formare a adulţilor pentru accelerarea implementării surselor energetice regenerabile"

Rita Avram, INSAE-UOC. Titlul prezentării: „Exemple de succes: programe de masterat în domeniul SER aflate în derulare. Proiectele ARGOS şi SELECT+"

Lavinia Macarov, INSAE-UOC. Titlul prezentării: „CompEner: obiective, activităţi, rezultate"

Ana-Maria Paizan, INSAE-UOC. Titlul prezentării: „Scheme de calificare şi standarde ocupaţionale în domeniul SER"

Claudiu Fercu, INSAE-UOC. Titlul prezentării: „Platforma CompEner de e-learning în domeniul SER"

14.00

Mese rotunde: Probleme actuale în asigurarea resursei umane calificate pentru sectorul de sisteme energetice cu surse regenerabile

  • üEnergie solară termică şi fotovoltaică. Moderator: Georgică Voinea, Director general S.C. Solarom S.R.L.
  • üEnergie eoliană. Moderator: Corneliu Dică, Director general ROKURA Aplicaţii Industriale S.R.L.
  • üEnergie pe bază de biomasă. Moderator: Iulian Horneţ, Preşedinte ecoHORNET
  • üEficienţa energetică a clădirilor. Moderator: Ionuţ Purica, Director Executiv, Centrul de Consultanţă Energetică şi Ambientală

14.30

Prezentarea concluziilor meselor rotunde şi încheierea lucrărilor workshop-ului

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii