Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:11 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Sinod Statutul orei de Religie rămâne nemodificat

ro

17 Dec, 2014 21:35 1154 Marime text

Statutul consacrat al orei de Religie rămâne nemodificat, până la adoptarea de către Parlamentul României a unei noi forme a Legii Educației Naționale, a hotărât miercuri Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală, marți și miercuri, sub președinția patriarhului Daniel, Sfântul Sinod al BOR "a luat act cu îngrijorare de decizia discriminatorie și umilitoare pentru ora de Religie a Curții Constituționale a României din 12 noiembrie 2014".

"În acest context, Sfântul Sinod a hotărât informarea de către Centrele eparhiale a profesorilor de religie și a părinților că până la adoptarea de către Parlamentul României a unei noi forme a Legii Educației Naționale (nr. 1/2011) statutul consacrat al orei de Religie rămâne nemodificat. Profesorii de religie și părinții trebuie să facă publice cazurile din școli în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie", menționează sursa citată.

De asemenea, va fi avută în vedere "încheierea de parteneriate între parohii și școli pentru dezvoltarea cooperării cu scopul ajutorării elevilor din familii sărace sau cu risc de abandon școlar și pentru susținerea și îmbunătățirea predării orei de Religie" și "aprobarea inițiativei părinților de înființare a Asociației Părinți pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local".

Totodată "Patriarhia Română va solicita convocarea unei întruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din România pentru stabilirea unor măsuri și acțiuni comune tuturor Cultelor în vederea susținerii statutului actual al orei de Religie în învățământul de Stat".

În altă ordine de idei, "Sfântul Sinod a hotărât cooperarea cu Ministerul Sănătății pentru prevenirea bolilor și ajutorarea bolnavilor, precum și susținerea demersurilor Colegiului Medicilor din România pe lângă autoritățile abilitate pentru identificarea unei metode alternative ca răspuns la solicitările acelor pacienți care din motive de conștiință sau religioase refuză Cardul Național de Sănătate", mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Ti-a placut articolul?

Comentarii