Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proteste în penitenciarele din România. Care sunt motivele

ro

01 Aug, 2017 09:02 1897 Marime text
Angajații din penitenciare aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), declanșează proteste pe durata nedeterminată ca urmare a lipsei de interes a Guvernului în ceea ce privește rezolvarea problemelor din penitenciare.

Potrivit unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor declară că este momentul ca Guvernul şi Ministerul Justiției să lucreze şi in interesul realizării actului de justiție, având in vedere că prioritățile politice au fost până acum legate de grațieri şi beneficii pentru deținuți.

Angajații din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare şi alte atribuții decât cele specifice funcțiilor ocupate.

În fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acționa în justiție, în faţa instanțelor naționale şi internaționale de jurisdicție a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiții de munca decente.

În cazul în care autoritățile nu vor reacționa pozitiv, acțiunile de protest se vor muta la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ministerului Justiției şi Guvernului României, până când aceste instituții își vor respecta obligațiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective.

Printre motivele de protest ale angajaților din penitenciare se numără: refuzul Guvernul României de a face investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de munca, blocarea de către Guvern a concursurile de ocupare a funcțiilor vacante, întârzierea nepermisă a aplicării unor măsuri de protecție a angajaților şi adoptarea unor legi care restrâng drepturile salariale şi scad pensiile.

Astfel, ANP declară că bugetul instituţiei a fost redus cu 127 de milioane de lei şi alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare. Aproape 8.000 de funcții vacante sunt disponibile în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. Un angajat din şase a părăsit sistemul penitenciar in ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările.

Angajații spun că vor rămâne deschiși la dialog şi vor ca autoritățile să abordeze cu seriozitate problemele din penitenciare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii