Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:35 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL acuza protocolul dintre PSD și UNPR ca fiind neconstituțional

ro

04 Feb, 2016 22:18 609 Marime text
 
Partidul Național Liberal acuză Partidul Social Democrat şi Uniunea Națională pentru Progresul României că s-au angajat să blocheze un proces legislativ în parlament, asta după ce au semnat astăzi protocolul de colaborare.
 
Reprezentanții PNL susțin că angajamentul PSD și UNPR de a împiedica modificarea legii alegerilor locale este împotriva Constituţiei.
 
Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de liderii celor două formațiuni reprezintă „o premieră” în politica românească, fiind pentru prima dată când două partide politice „asumă în mod oficial blocarea procesului legislative”, au precizat liberalii într-un comunicat citat de Agerpres.
 
„Înțelegerea ca proiectul de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aflat deja în circuit legislativ, să nu fie supus dezbaterii și votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituțional referitor la statul de drept. În fapt, PSD și UNPR se pot pronunța împotriva legii, votând în consecință, dar nu pot din punct de vedere constituțional să prevadă într-un document oficial că folosesc majoritatea pentru a împiedica dezbaterea și modificarea unei legi”, potrivit comunicatului.
 
PNL mai specific faptul că singura instituție care poate stabili din punct de vedere constituțional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituțională a României.
 
„Parlamentul, oricât de blamat este în acest moment, nu-și pierde rolul prevăzut de Constituție, respectiv acela de 'organ reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării'. Acțiunile politice de blocare a activității parlamentare, menționate în documente oficiale, încalcă însăși principiile constituționale”, subliniază în  comunicatul de presă cei de la PNL.
 
De asemenea, reprezentanții liberalilor au transmis că „interesul electoral major al PSD a făcut ca Liviu Dragnea să eludeze regulile elementare care privesc funcționarea unei democrații, ratificând astfel un abuz al majorității pe care o tranzacționează exclusiv în scop politic”. PNL arată că respectă principiul majorității în funcționarea Parlamentului, astfel încât legile pot fi adoptate doar cu o majoritate de 50% plus 1, în timp ce PSD respinge aplicarea aceluiași principiu pentru alegerea primarilor de către comunitățile locale.
 
„Astfel, atragem atenția PSD și UNPR că gestul lor politic se poate situa sub incidența normelor legale privind neconstituționalitatea partidelor politice”, menționează liberalii. Sursa foto: jurnalistii.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii