Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:58 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat la Conferința femeilor francofone

ro

02 Nov, 2017 20:32 638 Marime text
Lucrările Conferinței internaționale a femeilor francofone au continuat, astăzi, 2 noiembrie 2017, la Palatul Parlamentului, cu participarea unor înalți reprezentanți guvernamentali, ai societății civile, ai cercurilor de afaceri și ai presei internaționale. Cu acest prilej, s-au reunit grupurile de lucru ale tinerilor antreprenori și cel dedicat guvernanței și funcționării rețelei francofone a femeilor antreprenor.

Reuniunea plenară de nivel înalt a examinat recomandările grupurilor de lucru în ceea ce privește asigurarea drepturilor femeii și a egalității de gen în activitatea economică și în societate, în general. Un accent aparte a fost pus pe responsabilitatea agenților economici în asigurarea condițiilor de aplicare a egalității de șanse între femei și bărbați.

Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a mulțumit tuturor participanților pentru contribuția activă în cadrul lucrărilor Conferinței, remarcând rezultatele concrete și recomandările strategice, care oferă Organizației o bază solidă pentru continuarea activității pe această dimensiune. În intervenția sa, șeful diplomației române a menționat că „prin tema sa majoră și prin amploarea participării, Conferința ne-a oferit cadrul adecvat pentru prezentarea inițiativelor și a bunelor practici, a politicilor publice care vizează egalitatea de gen, sprijinirea spiritului antreprenorial și inițiativa economică a femeilor. Și, mai presus de toate, a dat naștere unei recunoașteri echitabile a contribuției esențiale a femeilor la economia tuturor statelor și a făcut vizibile multe exemple de proiecte și modele de succes ale femeilor.”

Participanții au adoptat un document politic, „Apelul de la București<http://www.mae.ro/sites/default/files/file/appel_de_bucarest.pdf>” (în anexă), un îndemn la acțiune concertată, în întreg spațiul francofon, pentru asigurarea reală a drepturilor femeii. Apelul afirmă că participanții vor acționa solidar „pentru ca femeile să devină un motor de dezvoltare economică, socială și culturală și o pârghie pentru creșterea economică, în pofida inegalităților structurale care constituie, încă, o frână pentru dezvoltarea potențialului lor”. De asemenea, în cadrul reuniunii plenare a fost lansată în premieră Rețeaua francofonă a femeilor antreprenor, o resursă utilă pentru orice femeie care își propune să promoveze o afacere în spațiul francofon.

Sub deviza “Femeile se afirmă, bărbații se angajează”, în cadrul Conferinței a avut loc și un moment festiv, organizat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și ONU Femmes, în care personalități ale vieții politice, academice și de afaceri din România au prezentat angajamente concrete de susținere a egalității de gen, în cadrul campaniei HeForShe, lansată sub egida ONU. În acest context, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că “este datoria noastră comună, ca membri ai comunității francofone, să urmărim cu fermitate eforturile de promovare a egalității reale între femei și bărbați, a egalității de șanse și rezultate.“

Închiderea Conferinței a marcat rolul hotărâtor al dezbaterilor de la București pentru Strategia francofoniei în privința egalității dintre femei și bărbați, document care se va adopta la Sommet-ul Francofoniei de la Erevan, în octombrie 2018.

În marja Conferinței, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut întrevederi bilaterale cu secretarul general al OIF, Michaëlle Jean, precum și cu miniștri din Mauritius și Tunisia.
***
În ceea ce privește componența culturală a evenimentului, Institutul Cultural Român a găzduit, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2017, Festivalul de Film Francofon. Programul festivalului a reflectat parteneriatul între Organizaţia Internaţională a Francofoniei și manifestarea anuală Les Trophées Francophones du Cinéma, cele zece filme proiectate fiind realizate de femei și prezentate în diferite secțiuni ale manifestării.

De asemenea, în perioada 31 octombrie-2 noiembrie 2017, în Piaţa Universităţii s-a desfăşurat Târgul de creaţie feminină, organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, manifestare ce promovează tradiții, preparate și produse cu specific românesc.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii