Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:36 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suntem ameninţaţi sau nu Ministerul Mediului, despre incendiile de vegetaţie din zona Cernobîl

ro

02 Jul, 2015 17:28 890 Marime text
Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului, ca urmare a incendiilor de vegetaţie din zona Cernobîl, informează Ministerul Mediului.

Incendii de vegetaţie izbucnite în apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl au generat creşterea nivelului de radiaţii în zonă, au anunţat autorităţile ucrainene.

Conform datelor de ultimă oră comunicate de către Ambasada României de la Kiev, în baza informaţiilor transmise de Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Kiev, joi dimineaţă au fost stinse incendiile de pe toate suprafeţele de iarbă, în prezent, continuând localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit, informează Ministerul Mediului, apelor şi Pădurilor (MMAP).

Măsurătorile efectuate până în prezent demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural, au transmis Ambasadei României cele două autorităţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate - Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei.

"Totodată, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, aşadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobâl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în urmatoarele 36 de ore", se arată în comunicatul MMAP.

Ministerul Mediului a dat dispoziţie Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din România, prin staţiile de monitorizare.

În acelaşi timp, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza modelul de prognoză pentru încă 36 de ore, în cursul dimineţii de mâine.

Potrivit informaţiilor publicate online de autorităţile ucrainene, incendiile de vegetaţie afectează de câteva zile 130 de hectare de teren, în zonele Buriakivka şi Vektor.

Autorităţile ucrainene au mobilizat 117 pompieri şi 24 de unităţi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie din apropierea centralei nucleare Cernobîl, dezafectată şi izolată după accidentul industrial din aprilie 1986.

Ti-a placut articolul?

Comentarii