Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:11 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marinari români abandonați de sărbători

ro

25 Dec, 2016 09:43 6337 Marime text
Români abandonaţi de sărbători! 68 de navigatori au rămas prin străinătate, după ce armatorii şi-au părăsit navele prin porturile lumii. Sunt de şapte ori mai mulţi decât anul trecut şi nu doar conaţionalii noştri au probleme. Marile societăţi dau faliment pentru că au investit masiv fără să ţină cont că cererea pentru transportul pe apă a scăzut cu 20% în ultimii şapte ani.
 
Opt nave cu marinari români la bord sunt abandonate acum în porturi din Malaesia, Thailanda şi Grecia. Federaţia Internaţională a Transportatorilor din România a reuşit, cu ajutorul Ministerului Afacerilor Exerne şi al autorităţilor din zonele respective, să aducă în ţară 56 de navigatori. 12 vor fi însă departe de casă de sărbători, în condiţii greu de imaginat.

„Mâncare stricată. În frig, în foamete, în toate cele, stres, dar problema e problema salariului”, spune Mariana, steward, navă din Grecia.

Patru marinari stau fără apă şi mâncare pe o navă din Malaesia cu salarii neplătite de cinci luni. Autorităţile noastre încearcă să îi aducă acasă, dar trebuie să aştepte ca instanţa să declare falimentul armatorului, apoi să fie vândute navele şi plătite datoriile.

„Trec prin zonă de piraterie la fiecare lună. Există şi stresul ăsta că orice apropiere a unei nave mici pot fi, posibil, piraţi”, spune Ionel Loloţ, marinar.

Marinari în situaţii dificile sunt însă şi în România. Un cargo al unei companii olandeze în procedură de faliment a stat două luni în Portul Constanţa.

Sursa: digi24.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii