Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La ce pericole te expui când urci într-o maşină parcată mult timp la soare

ro

09 Jul, 2015 13:16 1955 Marime text
 
Medicii avertizează că, pentru organismul uman, este extrem de agresivă diferenţa de tempratură între incintele climatizate în care stăm în cea mai mare parte a zilei şi cea ambientală, cu care avem contact doar în drumul spre casă, potrivit România TV.

La ce riscuri te supui dacă urci într-o maşină care a stat câteva ore bune la soare. Acest obicei poate duce la deshidratare severă, convulsii şi chiar probleme cardiovasculare grave. Cercetătorii au demonstrat că din obiectele de plastic, în special din bord, se poate degaja „benzen", o substanță extrem de toxică. Așa că înainte de a pleca la drum, aerisiți bine și porniți aerul condiționat, relatează România TV.

Conform cercetărilor, tabloul de bord al mașinii, scaunele, conductele de la sistemul de aer condițonat, de fapt toate obiectele din material plastic din interiorul unui autovehicul, pot deveni periculoase.

Expuse la soare, acestea emit benzen, o substanță cancerigena care se acumulează în habitaclu peste anumite limite. Studiile au fost realizate de cei de la Organizația Mondială a Sănătății, dar și doctorii noștri atrag atenția că: 
  
„Expunerea la benzen este periculoasă indferent de cantitate. Inhalat în plămân, din plastic ies substanțe chimice precum benzem, ftalați.. e mirosul de plastic încins pe care îl simțim", susține dr. Magda Ciobanu - medic pneumolog, potrivit România TV. 
  
Mai mult, mecanicii auto spun că și obiectele din plastic care se află sub bord pot crea necazuri la temperaturi ridicate. 
  
Șoferii care intră într-o mașină încinsă pot inhala cantități excesive de substanțe toxice dacă păstrează geamurile închise. Medicii avertizează că expunerea prelungită la benzen poate provocă leucemie și crește riscul apariției unor forme de cancer. 
  
Mai ales când mașina stă în soare și este expusă la temperaturi canculare și înăuntru sunt și 39 grade, doctorii ne sfătuiesc să deschisem ușile de la mașină, să coborâm geamurile, să așteptăm un timp pentru evacuarea benzenului din interior și apoi să dăm drumul aerului condiționat. 
  
Mai multe studii făcute în Germania, Coreea de Sud și Statele Unite arată că nivelul de benzen din mașinile aflate în mișcare au arătat valori de sub un miligram pe metru cub. Expunerea și inhalarea în timp a unei cantități de benzen de peste 300 de ori mai mare poate provocă tumori maligne, au indicat cercetările făcute pe animale de laborator. 
  

Sursa: România TV
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii