Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul Cazinoului Constanţa, de la monument la ruină

ro

21 Oct, 2011 16:35 1865 Marime text

În anul 2000, Primăria Constanţa, reprezentată de primarul Mazăre Radu şi directorul Babuş Constantin, preia Cazinoul de la S.C. Litoral SA. Un an mai târziu, potrivit Hotărârii 385/02.10.2001 adoptate de Consiliul Local Municipal Constanţa, Cazinoul trece din administrarea SC Confort Urban SRL în administrarea Municipiului Constanţa. Prin aceeaşi hotărâre, consilierii locali decid aprobarea concesionării prin licitaţie publică a acestui imobil. În ianuarie 2006 Primăria Constanţa demarează procedura de concesionare a Cazinoului din Constanţa prin licitaţie internaţională.

În anul 2007, în urma negocierii directe, Municipiul Constanţa şi Consiliul Local încheie cu S.C. Queen Investment INC SRL un contract de concesiune privind Cazinoul pentru o perioadă de 49 de ani. În mai 2010, după 4 ani în care Cazinoul a fost închis, firma israeliană comunică autorităţii publice locale faptul că nu-şi poate achita obligaţiile contractuale, dar primarul Mazăre nu reacţionează decât peste un an, când iniţiază proiectul de hotărâre prin care se constată încetarea contractului de concesiune nr. 133098/2007 începând cu data de 13.01.2011, dată la care S.C. Queen Investment INC SRL urma să achite conform obligațiilor contractuale redevenţa în valoare de 144.595,23 EURO, sumă la care se adaugă majorări de întârziere în cuantum de 0,25% pentru fiecare zi de întârziere şi să restituie bunul concesionat în aceeaşi stare de funcţionare, aşa cum a fost preluat, conform art. 10 din contract.

La 16 mai 2011, Consiliul Local Constanţa aprobă, la cererea S.C. Queen Investment INC SRL, rezilierea contractului de concesiune, fără a-i imputa starea avansată de degradare a clădirii, deşi, prin contract, concesionarul avea obligaţia de a întreţine clădirea şi de a investi în primii 5 ani suma de 3.287.500 de euro (cca 142 de miliarde lei vechi), deci aproximativ 660.000 euro pe an (cca 28 de miliarde lei vechi), iar primăria avea obligaţia de a urmări lunar prin serviciile de specialitate mersul lucrărilor în vederea luării tuturor măsurilor necesare pentru a nu se aduce prejudicii de imagine Cazinoului
În aceeaşi zi, primarul Radu Mazăre anunţă la un post de televiziune, referindu-se la Cazinoul din Constanţa: "scot această fată bătrână şi urâtă la mezat" .

MAI 2011 - UN NOU ÎNCEPUT AL CAZINOULUI DIN CONSTANŢA

19 mai 2011- Prefectul județului Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, îi transmite primarului Constanței o scrisoare deschisă prin care îl previne că va bloca orice hotărâre prin care acesta va încerca să scoată la vânzare Cazinoul și inițiază o campanie de salvare a monumentului.

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PRIMARULUI RADU ŞTEFAN MAZĂRE

Iunie 2011 - Pe site-ul Instituţiei Prefectului, mii de constănţenii votează împotriva vânzării Cazinoului.

7 iulie 2011 - În cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Claudiu-Iorga Palaz anunţă că a făcut un apel scris către toţi consilierii locali prin care le solicită să nu voteze hotărârea de vânzare a Cazinoului, după care merge personal la Primărie cu o adresă similară, pentru a o înmâna personal primarului, context în care dăruieşte angajaţilor primăriei insigne aurite reprezentând Cazinoul, ca semn de preţuire a acestei clădiri-emblemă a Constanţei.

8 iulie 2011 - Ca urmare a presiunii publice declanșate odată cu demararea campaniei iniţiate de prefectul Claudiu-Iorga Palaz, Consiliul Local Municipal Constanța hotărăşte amânarea proiectului privind vânzarea Cazinoului, iar primarul Mazăre anunță că soarta clădirii va fi decisă în urma unei consultări publice. În aceeaşi zi, aflată într-o vizită de lucru la Mangalia, ministrul Elena Udrea declară că va face tot posibilul pentru a găsi o soluţie la nivelul Guvernului României pentru a salva Cazinoul din Constanța, manifestându-şi, în acelaşi timp, disponibilitatea ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să se implice în acest proiect.

21 iulie 2011- Primăria Constanţa se adresează Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului sau Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional cu apelul de a găsi soluții pentru reabilitarea cazinoului, aflat "într-o stare avansată de degradare ce reclamă o intervenţie cât mai urgent pentru stoparea uzurii fizice".

23 iulie 2011 - În cadrul unei emisiuni în direct organizate de Radio România Actualități, cu participarea prefectului Claudiu-Iorga Palaz şi a viceprimarului Decebal Făgădău, prefectul propune trecerea Cazinoului în administrarea temporară a autorităților centrale pentru restaurare şi îşi exprimă sprijinul pentru urgentarea soluţionării acestei probleme.

29 iulie 2011 - La dezbaterea „Reabilitarea şi Administrarea Cazinoului din Constanţa", prefectul Claudiu-Iorga Palaz şi primarul Radu Mazăre se confruntă pe tema Cazinoului, primarul declarând în final că este dispus să vândă clădirea monument "pentru un leu" Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului sau Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național. În replică, prefectul se opune înstrăinării şi propune darea Cazinoului fără plată în administrarea unuia dintre aceste ministere, în scopul reabilitării, cu menţiunea ca acesta să fie redat Constanţei odată cu încheierea lucrărilor.

În aceeaşi zi, Primăria Constanţa revine cu adrese către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, manifestându-şi disponibilitatea transmiterii în proprietatea acestora a "bunului imobil format din teren în suprafaţă de 3.108 mp şi a clădirii cunoscute sub denumirea Cazino Constanţa, situat în Constanţa, imobil ce aparţine domeniului privat al Municipiului Constanţa, în schimbul contravalorii de 1 Leu".

7 august 2011 - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului îşi dă acceptul pentru implicarea financiară în realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a clădirii, cu precizarea că aceasta "trebuie să rămână în proprietatea constănţenilor, prin Consiliul Local Constanţa", nefiind de acord cu propunerea primăriei de a o prelua în proprietatea ministerului şi mai ales cu evaluarea de 1 leu a imobilului.

24 august 2011 - Consiliul Local Municipal Constanţa aprobă Hotărârea nr. 217 privind transmiterea imobilului aparținând domeniului privat al Municipiului Constanţa în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar în aceeaşi zi prefectul Claudiu-Iorga Palaz dă aviz de legalitate acestei hotărâri.

31 august 2011 - Guvernul României aprobă, prin Hotărârea de Guvern nr. 872/2011, preluarea imobilului-teren și construcție Cazino Constanța în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

14 septembrie 2011 - Guvernul României emite Ordonanţa de Urgență nr. 76/2011 privind aprobarea realizării obiectivului de investiție "Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa" de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Compania Naţională de Investiţii.

5 octombrie 2011 - Se semnează protocolul de predare-primire a Cazinoului între Municipiul Constanţa şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu scopul executării lucrărilor de consolidare şi restaurare. Conform Art. 3 din Protocol, MDRT se obligă să asigure respectarea prevederilor legale specifice domeniului monumentelor istorice, precum și a regimului de monument istoric, iar Primăria să asigure suprafeţele necesare pentru depozitare şi pentru organizarea șantierului, precum și a racordurilor pentru utilități pe toată durata realizării lucrărilor.

15 octombrie 2011- Prefectul Claudiu-Iorga Palaz deschide porţile Cazinoului pentru publicul larg, astfel încât vizitatorii să aibă ocazia, până la demararea lucrărilor de reabilitare şi restaurare, de a constata starea avansată de degradare în care administrația Mazăre a adus acest monument, perlă a arhitecturii şi simbol al Constanţei.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii