Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incident în Marea Neagră Navă militară britanică aproape de o coliziune cu un vas rus. Participase la un exercițiu internațional și fusese în Portul Constanța

ro

15 Feb, 2018 04:44 1947 Marime text
 
O navă militară britanică ce revenea de la exerciţii efectuate în comun cu ambarcaţiuni ale Forţelor Navale române a fost aproape de o coliziune cu un vas militar rus, în sud-vestul Mării Negre, afirmă surse citate de presa britanică, dar oficiali din Ministerul rus al Apărării au negat informaţiile.
 
Nava multirol HMS Enterprise, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a trecut la o distanţă de doar câţiva metri de vasul militar rus de aprovizionare Kyzyl-60, în sud-vestul Mării Negre, în apropiere de intrarea în Strâmtoarea Bosfor, au declarat surse citate de tabloidul britanic Daily Star.
 
În momentul presupusului incident, HMS Enterprise se îndreapta spre Strâmtoarea Bosfor şi Marea Mediterană, după efectuarea de exerciţii militare în Marea Neagră cu nave din România şi Turcia.

Nava rusă Kyzyl-60 revenea în Rusia după ce a participat la operaţiuni în estul Mării Mediterane, în largul portului sirian Tartus.
Administraţia Vladimir Putin a negat informaţiile.
 
Reamintim că gruparea navală permanentă NATO (SNMG-2/Standing NATO Maritime Group), din care fac parte fregata „Regele Ferdinand”, distrugătorul britanic HMS Duncan și fregata turcească TCG Gaziantep, a desfășurat, începând cu 24 ianuarie, operații de supraveghere maritimă și alte misiuni specifice în apele naţionale şi internaţionale ale Mării Negre.

Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2/Standing NATO Mine Countermeasures Group), din care face parte și dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” (DM-25), a participat, în perioada 24 ianuarie - 13 februarie, activități specifice de supraveghere a traficului maritim în bazinul Mării Negre și a pus în aplicare proceduri standard de operare pentru acest tip de misiuni, împreună cu echipajul navei de cercetare hidrografică multifuncțională HMS Enterprise (Marea Britanie) și echipajul vânătorului de mine TCG Akay (Turcia).

În zilele de 1, și 2 februarie, navele celor două grupări navale ale NATO au făcut o escală în portul Constanţa, timp în care au fost puse la punct detaliile exerciţiilor comune.

După terminarea misiunilor, cele două grupări navale NATO au vizitat porturile Burgas și Varna, iar, apoi, au fost implicate în exerciţii comune pe mare, alături de nave militare ce aparțin Forţelor Navale ale Bulgariei și Turciei.

Sursa foto: navy.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii