Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Experţii UE trebuie să includă o secţiune dedicată corupţiei imobiliare în raportul referitor la România

ro

17 Nov, 2015 21:01 1692 Marime text
 
Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de iniţiativa al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), a participat, ieri, la consultările avute la Bucureşti de experţii Comisiei Europene cu reprezentanţii principalelor organizaţii implicate în lupta anti-corupţie, în perspectiva elaborării raportului UE anti-corupţie la nivelul statelor membre.
El a cerut includerea corupţiei imobiliare că secţiune distinctă în viitorul raport al UE anti-corupţie la capitolul rezervat României, arătând că fenomentul corupţiei în domeniul imobiliar nu a făcut obiectul niciunei instituţii publice româneşti.
"Am reiterat propunerile pe care le facem de ani de zile Ministerului Dezvoltării: crearea unui Monitor Oficial al autorizaţiilor de construire, transferarea atribuţiilor de control de la Poliţia Locală la Inspectoratul de Stat în Construcţii, crearea unei secţiuni specializate la nivelul Parchetului care să se ocupe de infracţionalitatea în construcţii, standardizarea autorizaţiilor de construire şi elaborarea de proceduri clare pentru emiterea acestora şi pentru control”, a declarat Nicuşor Dan.
El a atras atenția că sute de autorizaţii de construire emise în prezent de primarii prin încălcarea legii sunt anulate de instanţe: ”Instituţiile care au atribuţii de control, respectiv Prefectura, Inspectoratul de Stat în Construcţii sau Poliţia Locală, nu îşi îndeplinesc această misiune. Pe cât de eficientă este DNA, pe atât de ineficient este Parchetul. Avem o corupţie imobiliară dar niciun corupt condamnat. De exemplu, tragedia de la clubul Colectiv ar fi putut fi evitată dacă era respectată legislaţia în construcţii”.
Primul raport anticorupţie al Comisiei Europene a fost publicat în februarie 2014. Documentul, în cadrul căruia executivul european monitorizează şi evaluează performanţă statelor membre în domeniu, este publicat de Comisie o dată la doi ani, iar la întocmirea lui experţii UE se bazează pe mai multe surse de informare inclusiv societatea civilă.
În linia aceloraşi preocupări în domeniul luptei anti-corupţie, Nicuşor Dan va participa, mâine, la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru MCV – Mecanismul de cooperare şi verificare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii