Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurogrupul are o nouă listă de cerințe pentru Grecia

ro

12 Jul, 2015 23:34 2117 Marime text
 
Miniștrii de Finanțe din zona euro au redactat astăzi o listă de condiții suplimentare ce trebuie să fie îndeplinite de guvernul grec pentru a putea începe negocierile pentru cel de al treilea program de asistență financiară, au declarat, pentru Reuters și AFP, o serie de surse europene.
Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro - estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani - și a propus finalizarea unui program de reforme ambițios.
"Eurogrupul a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program", se arată într-un comunicat de presă consultat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniștrii de Finanțe din zona euro vor ca Grecia să modifice Taxa pe Valoarea Adăugată și sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a crește veniturile la buget și să crească independența Oficiului național de statistică (Elstat). "Numai după implementarea legală a măsurilor menționate mai sus pot începe negocierile cu privire la un memorandum de înțelegere", se mai arată în acest comunicat ce va fi prezentat și liderilor din zona euro care s-au reunit în această seară, la Bruxelles.
Potrivit AFP, care citează un diplomat european, textul, care este încă în statul de proiect, include și propunerea Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active grecești în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autoritățile de la Atena. În schimb, în ultima versiune a documentului nu mai este inclusă și o a doua idee germană, cea referitoare la o ieșire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, însoțită de o restructurare a datoriei Greciei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii