Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Trimitere în judecată a căpitanului în rezervă Florin-Daniel Onica pentru abuz în serviciu

ro

10 Nov, 2014 18:39 2029 Marime text
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului cpt. (rez.) Florin-Daniel Onica, fost ofițer specialist II, în cadrul Compartimentului financiar al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” Gorj, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de:

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (9 acte materiale),
- fals material în înscrisuri oficiale (12 acte materiale),
- uz de fals (12 acte materiale), toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoare situație de fapt:

În cursul lunii mai 2013, aflându-se la conducerea compartimentului financiar al Inspectoratului Județean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj, fiind și singura persoană la program din acest compartiment, inculpatul cpt. (rez.) Onica Florin-Daniel a întocmit zece rapoarte pentru avansuri din solde pe numele unor subofițeri, pe care a executat semnături ce le imită pe cele ale titularilor și a aplicat viza compartimentului financiar.

Apoi, pe baza acestor rapoarte, ofițerul amintit a întocmit două state de plată pentru avansuri din solde, pe care, în virtutea exercitării atribuțiilor de contabil șef, le-a avizat pentru control financiar preventiv propriu.

De asemenea, conform celor două state de plată, inculpatul a întocmit două file cec pe care și-a executat semnătura autorizată și pe care le-a depus la Trezoreria Municipiului Târgu Jiu, în vederea ridicării numerarului.

În final, susnumitul ofițer a aplicat semnături de primire pe statele de plată în dreptul numelor celor zece subofițeri, imitând semnăturile titularilor, și a păstrat pentru sine, din sumele de bani ridicate de la trezorerie, cele corespunzătoare drepturilor bănești pentru nouă din cei zece militari.

Prin activitatea ilicită descrisă, inculpatul cpt. (rez.) Florin-Daniel Onica a cauzat vătămări intereselor a nouă subofițeri, creând prejudicii în patrimoniile acestora, în cuantum total de 11.525 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Timișoara. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii