Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:01 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDATE-De acum vor putea fi verificate bugetele a peste 13.000 de instituții cu ajutorul unei platforme

ro

11 Mar, 2016 11:29 900 Marime text
 
Toate instituțiile bugetare din România vor fi obligate să încarce pe internet, pe o platformă accesibilă oricui, toate datele privind veniturile și cheltuielile realizate. Într-o primă fază este vorba doar despre instituțiile publice, apoi, în termen de patru luni, obligația le va reveni și companiilor de stat și regiilor autonome. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în conferința de prezentare a platformei cu pricina.
 

"În acest fel, fiecare dintre noi putem avea acces la bugetele acestor entități, putem vedea toți indicatorii și sumele aferente", a explicat ministrul Dragu.

 
Ea a arătat că prin lansarea acestei platforme  se urmărește creșterea transparenței în domeniul bugetar, îmbunătățirea managementului resurselor bugetare și introducerea unor instrumente de verificare și control bugetar complet automatizate. Această platformă va fi implementată în două etape. În prima, va fi permis accesul la toate informațiile despre veniturile și cheltuielile fiecărei instituții publice, la nivel de detaliu și la informații printr-o interfață intuitivă, accesibilă de pe orice calculator sau dispozitiv mobil (tablete, smartphone).
 
În etapa a doua, care va fi finalizată în două luni, publicul va avea acces la informații referitoare la numărul și structura instituțiilor publice, rapoarte agregate, bugetul aprobat al instituției publice, gradul de angajare a bugetului aprobat (contracte semnate), rapoarte financiar-contabile. În ceea ce privește companiile de stat și regiile autonome, ministrul Finanțelor a precizat că informațiile despre bugetele acestora vor fi disponibile pe aceeași platformă, într-un termen de patru luni.

UPDATE, ora 12.20:


Prezent la eveniment, premierul Dacian Cioloş a arătat că Proiectul "Transparenţă bugetară" reprezintă un element în plus în procesul de transparentizare a activităţii administraţiei, dar mai ales a modului de cheltuire a banului public, şi este un instrument care furnizează date ce vor putea fi accesate de orice cetăţean sau firmă din România. Cioloş susţine că i-a cerut ministrului de Finanţe să existe încă de la început şi o urmărire atentă a execuţiei bugetare, atât cantitativ, cât şi calitativ.
 

"Cantitativ ca să vedem unde se cheltuie şi unde nu se cheltuie banul, ca să putem să-i orientăm la timp spre alte domenii unde e nevoie de ei, dar şi calitativ să putem compara sumele care se cheltuiesc şi rezultatele. Deci acest instrument este, în primul rând, unul foarte util în intern, pentru procesul decizional în cadrul ministerului şi al administraţiei publice centrale şi locale, pentru că e un instrument de urmărire a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. Dar, este mai ales un proces de transparenţă publică pentru că, practic, acelaşi tip de informaţii pe care-l aveau până acum, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin uşor accesibil, administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum aceste informaţii devin şi publice. Deci, orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate să ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, centrală sau locală", a arătat premierul.


Premierul a arătat că totul va deveni mult mai transparent şi oamenii vor ştii exact pe ce se cheltuie banii şi cât costă o investiţie sau alta, căci, în ultimii ani, în România utilitatea unor investiţii şi eficienţa cheltuirii anumitor sume de bani au fost subiecte intens dezbătute şi arătate cu degetul. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii