Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2-"Curăţăm Constanţa noastră". ONG-urile l-au avertizat pe Făgădău - "Nu suntem gunoieri, aceasta este atribuţia unei companii contractate de Primărie"

ro

31 Mar, 2016 12:14 2097 Marime text
 
La Primăria Municipiului Constanţa a început conferinţa în care se discută despre campania „Curăţăm Constanţa noastră”, ediţia de primăvară. Campania nu este finanțată de autoritatea locală, toate fondurile vor veni către ONG-uri de la actorii privați din municipiul Constanța. Primăria municipiului Constanţa a avut un rol de mediator în această campanie între reprezentanţii societăţii civile şi ceilalţi actori implicaţi în activitatea de curăţenie.
 
 

„A face curat e un lucru normal, dar este şi problema la nivelul mentalităţii oamenilor. Noi am venit cu o serie de activităţi care ţin de fapt de educare şi de conştientizare”, a arătat Ramona Leonida, de la Coaliţia ONG-rilor din Constanţa.

 
La rândul său, Cosmin Bârzan a apreciat că rolul ONG-urilor este acela de a asista administraţia publică.
 

„Noi ne ocupăm de partea de schimbare de mentalităţii. Nu suntem gunoieri, aceasta este atribuţia unei companii contractate de Primărie”, a punctat Bârzan.

 
De asemenea, vor fi plantaţi 6000 de copaci pe aliniamentul stradal. Câteva sute au fost deja plantaţi în alveolele care erau desemnate special, pentru acest lucru şi care au fost astupate. Copacii plantaţi vor fi deja maturi, adică de 4-6 ani, a spus Victor Maxim, unul dintre actorii implicaţi în campanie.
 

„Am stabilit o pleiadă de lucrări şi vom efectua lucrări de cosire, igienizare, vopsire arbori existenţi şi apoi planetare” a spus şeful spaţiilor verzi din Constanţa, George Coman

„În ceea ce ne priveşte, avem nevoie de sprijinul asociaţiilor de locatari, care ar trebui să ne ajute să curăţăm cvartalele din spatele blocurilor, de pildă. Vom monta, de asemenea, în zona parcurilor, acele cutii cu punguliţe pentru excrementele de câini, aşa cum se găsesc şi în capitală”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar Decebal Făgădău.

 
Cornel Marcu, de la ONG-ul Leadership Today, a apreciat că un drum de o mie de paşi începe cu un prim pas, chiar dacă este mic: „Ne dorim ca instituţiile, ONG-urile, companiile să îşi facă treaba, dar şi cetăţeanul. A fi cetăţean nu este doar un dar, ci şi o responsabilitate. Ne dorim ca cetăţeanul să fie cel care face Constanţa frumoasă, curată, ca într-un final noi să nu mai avem de lucru”. 


UPDATE2, ora 13.13:

”Din punct de vedere al stațiunii, am văzut că ceea ce știam s-a cuantificat acum. Oamenii nu sunt obișnuiți să dezbată. Evident că nu poți să te pui în pielea unui hotelier dacă ai o alimentară sau invers. Cred că am dezbătut putin cam prea mult acest regulament al stațiunii Mamaia și, din păcate, a fost realizat 99,99% din ce a propus municipalitatea și doar câteva propuneri, neesențiale, de la operatori. După ultima ședință cu colegii mei am ajuns la concluzia că nu suntem psihologii lor, ci că trebuie să aplicăm o regulă generală, fundamentat pentru acest sezon. Ce nu vom putea aplica de acum se va aplica de la 1 ianuarie. În primul rând nu veți mai vedea haos în ceea ce ține de spațiul public.
Nu vom mai avea ponei, biciclete, triciclete, minicaruri pe promenadă. Mamaia va deveni una echilibrată, nu una a extremelor. Reașezăm lucrurile din ceea ce ține de noi, de administrația locală... Numărul de autorizări pentru puncte de difuzare a presei, vânzare ochelari, legume fructe etc. Pentru agenții economici vom mai trimite o dată regulamentul. Dacă în 72 de ore nu ne dau nicio observație, vom considera că este adoptată tacit și vom face o ședință extraordinară pentru a aproba regulamentul. De 1 mai la mare vor vedea viață, va fi foarte frumos. Nu va fi diferit față de anul trecut, poate mai puține construcții în execuție și mai multă grija pentru detalii.
Terasele sezoniere va trebui să vină cu un proiect și să arate cum va fi amenajată. Pentru că Mamaia este un punct de referință în turismul românesc, trebuie să ne păstram nivelul. Va trebui să vedem mai puține elemente de mobilier urban branduite și mai mult mobilier urban de calitate, plaje naturale, muzică de calitate s a m d. Ne dorim spațiu exterior să fie amenajat cu bun gust. Nu toată activitatea să se desfăşoare la buza promenadei. În anii anteriori, magazinul era un spaţiu de depozitare, până la promenadă era spaţiul de comerţ. Cred foarte mult în prevenţie, dialog, conştientizare,. Nu dorim să agreăm turistul, agentul economic.
Lucrăm la o politică comună pentru siguranţă, amenjare locuri de parcare, lucruri care se referă la calitate. Echipele comune vor fi formate din Poliţia Locală, unde vedeţi că ne creştem personalul, poliţie naţională, Rutieră, Jandarmerie şi chiar companii private de ordine, gardieni publici şi firme de pază angajate de Primărie. Zilele acestea, aranjăm acest program.
Vreau să transmit că Mamaia şi Constanţa sunt destinaţii sigure, cu oameni primitori. Comerţul ambulant de pe plajă este o problema, iar Apele Române ar trebui să caute soluţii în acest sens, împreună cu agenţii economici care deţin sectoare de plajă. Am realizat o expertiză şi până la 1 iunie vom reuşi să demolăm construcţiile. Duşurile, terasele, toate construcţiile care sunt acolo vor fi dezafectate până la 1 iunie”, a mai spus Făgădău.

 

UPDATE, ora 12.35:

”Nu doar că această Constanța nu este a primăriei, a unui candidat, ci a noastră a tuturor. De aceea, în această campanie vor lucra ONG-urile, instituții publice, școlile, companiile și mai puțin oamnii politici. Trebuie să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în campania precedentă. Construim cu răbdare, cu preseverență ceva mai mult decât să curățăm orașul. O campanie de implicare, de urmărie, de conștientizare. Am dorit ca astfel de campanii să sudeze comunitatea. Desi nu avem un registru al spaților verzi, ca să știm de unde începe treaba noastră și unde începe treaba privaților. Vom publica pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța doar contractul cu Polarisul, ci și cel cu Pomacost și altele. Vor fi și sancțiuni pentru că dacă în campania anterioară doar am somat și atât, de data aceasta avem la dispoziție mai multe instrumente. Hotărârea de taxe și impozite a fost dublată astfel ca cei care au case, terenuri, proprităti neîngrijite vor plăti impozite majorate și sanctiuni.

Poliția locală are implicare și în ceea ce înseamnă respect față de mediu. Întrucât au fost notificaţi proprietarii şi până la finele lunii aprilie dacă nu îşi vor curăţa proprietatea vor fi sancţionaţi. Apreciez iniţiativa sancţiunilor cu cartonaşe rosii. Mi-ar plăcea ca aceste sancţiuni să vină de la cei tineri către maturi. Oricine este binevenit să se implice, indiferent de culoarea poltică, de religie. De asemenea, până la 20 aprilie, staţiunea Mamaia va fi bec.


tudenţii de la peisagistică vor avea 25 de propuneri privind amenajarea spaţiilor verzi, propuneri pe care constăntenţii le vor vota. Vom face acest lucru cu oricine doreşte. Nu există niciun monopol”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar Decebal Făgădău. 



Sursa foto: ZIUA de Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii