Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța în miniatură – un oraș pentru Copii și Părinți

ro

14 Jun, 2013 08:54 1428 Marime text
Asociația „Exploratori pentru Viitor”, cu sprijinul Primăriei Constanța, organizează începând cu ora 11:00 și până la ora 18:00 în Parcul Tăbăcărie din Municipiul Constanța proiectul “Constanța in Miniatură – un oraș pentru Copii si Părinți” cu ocazia sfârșitului anului școlar.
 
Proiectul “Constanța in Miniatură – un oraș pentru Copii si Părinți”, anul acesta aflat la a doua ediție, are motoul „Visez să devin om mare” și își propune să ofere un cadou inedit copiilor care vor participa la această acțiune recreativ-educativă, evenimentul fiind gratuit atât pentru copii, cât și pentru părinți.
 
Instituţiile statului pot folosi momentul pentru a-i instrui pe copii în domeniile pe care le reprezintă. Zeci de voluntari cu instruire profesionistă și cu experiență în activitățile cu copiii vor construi un mini – orășel destinat celor mici având reprezentate instituțiile obișnuite într-un oraș: primăria, școala, spitalul, poliția, biserica, ambulanța, atelierul de meserii, banca, tribunalul, institutul meteo, palatul telefoanelor, pompierii, aeroportul, cinematograful, filarmonica, piața, poșta, stadionul, muzeul, farmacia, librăria, cabinetul stomatologic, cofetăria, hipodromul, teatrul de păpuși  și multe altele, copiii având posibilitatea să primească informaţii utile despre ceea ce înseamnă viaţa într-un oraş al zilelor noastre. Proiectul se adresează în mod special copiilor din clasele V – VIII, dar vor fi activități specifice adaptate și pentru participanții claselor din învățământul primar și preprimar.
 
Accesul copiilor se va face pe baza unui „pașaport” primit la intrarea în orășel, prima oprire fiind „Banca” pentru a primi creditul de start, urmând ca în orășelul copiilor să acumuleze ”explo-lei” și să-i folosească în funcție de necesități cumpărându-și fructe, dulciuri, jucării de la standuri sau cărți, dar și plătind intrarea la stadion, filarmonică, teatru, muzeu, hipodrom, grădina zoologică și restaurant. În grupe sau individual, vor trece pe la toate instituțiile prezente, acestea având amenajat un mic sediu local în cadrul căruia vor încerca să atragă cât mai mulți copii urmând ca, la finalul activităților, primarul Orășelului să le înmâneze diploma de onoare.
 
Organizatorii au pregătit numeroase activități, concursuri și jocuri recreative (trasee cu obstacole, trasee de orientare, învățarea unor reguli de politețe și a bunelor maniere cu ajutorul teatrului de păpuși), educative (educație antidrog, învățarea unor reguli de supraviețuire, învățarea regulilor de prim ajutor, meteorologie, fitoterapie, viața în natură, etc.), exerciții pentru stimularea creativității și cunoașterea de sine (școală, cabinet psihologic etc.). Copiii vor primi diplome și vor putea lua acasă, gratis, obiectele lucrate de ei.
 
La finalul activităților, cu acordul părinților, copiii care doresc se pot înscrie în Clubul de Exploratori din Constanța. Întâlnirile se vor desfășura în fiecare duminică, întregul program fiind structurat pe activități practice și de ieșire în natură. Programa educațională a proiectului include studiul naturii, îndemânări, proiecte în slujba comunității locale, viața în natură, noțiuni de prim-ajutor, studiul Sfintei Scripturi etc, realizate integral cu sprijinul unor persoane calificate în acel domeniu.
 
Înființată în 1993, Asociația „Exploratori pentru viitor” are în prezent peste 2500 de membri împărțiți în 277 cluburi de exploratori răspândite în întreaga țară. Asociația își propune să ofere copiilor un mediu în care își pot descoperi și dezvolta talentele, pot învăța o serie de lucruri legate de viața în natură și implicit cum să se descurce în situații dificile pentru o mai bună integrare familială și socială. De asemenea, copiilor le sunt insuflate valori morale cum ar fi cinstea, ordinea, respectul față de oameni și față de natură, altruismul, valori pe care încearcă să le transmită și la nivelul societății prin realizarea anumitor proiecte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii