Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:15 27 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiului Economic Mangalia a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române

ro

24 Jan, 2018 12:22 1322 Marime text
Pe data de 22 ianuarie 2018, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia a avut loc o activitate cultural-științifică dedicată împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Dunărene.
          
Manifestarea a fost pregătită de profesor documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic împreună cu elevii din cercul „Cultul Eroilor” – Colegiul Economic Mangalia. Au fost invitați și elevii Liceului Teoretic Callatis coordonați de prof. Sanda Pădureanu.
          
Activitatea a fost sprijinită de conducerea Colegiului Economic, reprezentată de directorul Raluca Simona Ciobănel și director adjunct Cornelia Tănase.
           
Momentul cultural a fost deschis de prof. Roxana Curcan, președinta Asociației Naționale “Cultul Eroilor” subfiliala Mangalia, care a prezentat invitații și programul.
           
Obiectivele activității au vizat dezvoltarea capacității elevilor de a-și expune ideile în public în mod clar, coerent și argumentat; dezvoltarea unei conștiințe civice, bazată pe cunoașterea și asumarea valorilor istoric și cultivarea respectului fată de istoria românilor.
            
Contextul internațional, evenimentele premergătoare Micii Uniri, Unirea propriu zisă și importanța Unirii realizată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza au fost ilustrate prin prezentări de tip power – point  realizate de către elevi. Au fost întocmite, de asemenea, fișe referitoare la două dintre personalitățile cu rol determinant pentru Unire: Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu. În finalul activității, profesorul Mihai Sandu i-a antrenat pe elevii într-o dezbatere referitoare la rolul personalităților în istorie și au fost evocate cele mai cunoscute creații literare ce surprind Unirea: Ion Creangă - Ioan Roată și Cuza Vodă, Caragiale -  Peste 50 de ani, Macedonski - Cuza Vodă, Sadoveanu -  Cuza Vodă, Domnul poporului, Arghezi - Balada Unirii, Demostene Botez - Un cântec al Unirii, Eugen Barbu - Kogălniceanu și Unirea, Constantin Chiriţă - Sentimentul și ideea unității naționale – flacără nestinsă a istoriei, Fănuș Neagu – Domnul Cuza, Nichita Stănescu – Rânduri la aniversarea Unirii.  

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii