Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 03 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DGA Argeș Ofițeri de poliție cercetați pentru fapte de corupție și divulgare de informații nepublice

ro

03 Jul, 2025 13:57 137 Marime text
Nr. 2981722/BIRP
din 03.07.2025
Argeș / Ofițeri de poliție cercetați pentru fapte de corupție și divulgare de informații nepublice
                                                                                              
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție- Serviciul Județean Anticorupție Argeș,  la delegarea și sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești, au desfășurat activități efectuează cercetări într-o cauză penală în care au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02 iulie 2025, a unui ofițer de poliție din cadrul unei structuri specializate de intervenții operative, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
 
  • șantaj (3 acte materiale, în formă continuată);
 
  • folosirea, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de foloase necuvenite;
 
  • divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.
 
Totodată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un alt ofițer de poliție din cadrul unui inspectorat județean de poliție, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată.
 
În fapt, în perioada ianuarie 2022 – aprilie 2024, primul ofițer menționat, cu intenție, ar fi exercitat acte de constrângere asupra unui director general din cadrul unui grup farmaceutic, folosindu-se de funcția deținută și de informații la care a avut acces în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Acestea ar fi constat în promovarea unei persoane din familia sa într-o funcție de conducere cu remunerație sporită în cadrul grupului farmaceutic.
 
De asemenea, în perioada 2020 – 2023, același ofițer ar fi exercitat presiuni și asupra unei alte persoane din conducerea aceluiași grup, pentru obținerea unor produse și bunuri din depozitele companiei.
 
În perioada ianuarie – mai 2022, cei doi ofițeri ar fi exercitat acte de constrângere asupra aceluiași director general din cadrul grupului farmaceutic, prin invocarea unui pretins dosar penal referitor la săvârșirea unor presupuse fapte de corupție de către acesta din urmă și de alte persoane din cadrul grupului, ce ar fi avut consecințe importante, atât asupra carierei persoanei vătămate, cât și a asupra imaginii și activității grupului farmaceutic, pentru a obține foloase necuvenite constând în suma de 120.000 de euro, , două telefoane mobile de ultimă generație și un autovehicul.
 
De asemenea, în martie 2023, primul ofițer ar fi divulgat aceleiași persoane date și informații nedestinate publicității, la care a avut acces în exercitarea atribuțiilor de serviciu, referitoare la măsuri de supraveghere tehnică dispuse într-un dosar penal care privea alte persoane din domeniul farmaceutic. Scopul urmărit ar fi fost obținerea de foloase necuvenite pentru o persoană apropiată, constând în prelungirea contractului de muncă, un program de lucru avantajos și relocarea într-un sediu mai accesibil.
 
În perioada 2023 – 2024, același ofițer ar fi continuat să transmită directorului general al companiei informații din trei dosare penale în care erau investigate posibile fapte de corupție și de serviciu, pentru a-și reafirma influența și autoritatea legată de funcția deținută.

La data de 03 iulie 2025, primul ofițer menționat a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază și de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale și al Inspectoratului General al Poliției Române.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale, sunt etape ale procesului penal, care au ca scop crearea cadrului procesual pentru administrarea probatoriului, și nu pot, în niciun caz, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii